Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Concertul 'Suflet în culori' - Interviu cu violonista Clara Cernat

Publicat: joi, 30 Martie 2017 , ora 11.54

Sâmbătă, 1 aprilie 2017, în Studioul "Mihail Jora" al Radiodifuziunii Române, Trio Huillet va susține un concert caritabil cu ocazia Zilei Internaționale a Conștientizării Autismului. Mai multe detalii despre frumoasa inițiativă, dar și despre programul evenimentului, ne-a oferit Clara Cernat în următorul interviu.


2 Aprilie este Ziua Internațională a Conștientizării Autismului, prilej cu care Asociația pentru Muzică, Artă și Cultură și Asociația "Help Autism" organizează, pentru al patrulea an consecutiv, evenimentul "Suflet în culori". Este vorba despre un concert caritabil care se desfășoară, anul acesta, în Studioul "Mihail Jora" al Radiodifuziunii Române și este susținut de Trio Huillet, din care faceți parte alături de clarinetistul Gari Cayuelas-Krasznai și de pianistul Thierry Huillet. Care este povestea implicării dumneavoastră în acest proiect?

Mi se pare un proiect esențial. Eu vin și cânt în România foarte des. Implicarea mea începe cu prietenia de lungă durată pe care o am cu președintele Asociației pentru Muzică, Artă și Cultură, Mihai Stan, care este o persoană extraordinară și care el însuși are un suflet în culori, aș zice. Ne-a propus, mie și lui Thierry Huillet, cunoscându-ne, pentru că noi avem un duet de mulți ani. Imediat ce ne-a propus, bineînțeles că am fost de acord și încântați. În momentul acesta suntem în plin turneu în Spania, dar nu puteam să ratăm acest mare eveniment de mâine, care va fi și retransmis, în beneficiul copiilor cu autism.


Aș vrea să vă întreb ce alcătuire are programul muzical pe care-l veți propune mâine seară publicului bucureștean.

Este o seară foarte frumoasă, în jurul unei formații mai rare. Sunt violonistă, bineînțeles, toată lumea mă cunoaște ca violonista Clara Cernat, dar am o pasiune - viola, la care cânt de 14 ani. Și, în mare majoritate, programul este în trio pentru violă, clarinet și pian. Vom începe cu un trio de Mozart, după care un trio foarte cunoscut - "Trioul jocului de biliard". După Mozart, voi lua vioara - mi-am adus și vioara și viola la București - și voi interpreta, în primă audiție pe țară, o piesă magnifică, "Balul" din "Simfonia fantastică" de Berlioz, transcrisă pentru vioară și pian de soțul meu, pianistul și compozitorul Thierry Huillet. După care, revin la violă și vom interpreta cinci din cele opt piese romantice de Max Bruch, dintre care una se numește "Melodie românească". Iar după aceste cinci piese de Bruch vom interpreta, în final, un trio al compozitorului Thierry Huillet, foarte inspirat de jazz și de lumea americană, care se numește Crises - Criza; este o comandă a unui trio american, Con Brio, și Thierry l-a compus chiar în momentul crizei economice de acum cinci ani. E un trio tragic, dar și cu mult umor, în două părți.

Interviu realizat de Ana Diaconu