Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Alexandru Tomescu deschide 'Serile Radio România Muzical 20'

Publicat: marți, 14 Martie 2017 , ora 15.48

Violonistul a fost "Invitatul săptămânii" în cadrul emisiunii "Perpetuum mobile" de luni, 13 mai 2017

Cu violonistul Alexandru Tomescu de vorbă la o aniversare: pentru că Radio România Muzical serbează, pe 24 martie, 20 de ani. Cam 20 de ani putem spune că numără și cariera dumneavoastră internațională. V-ați afirmat și v-ați impus în paralel cu postul Radio România Muzical. Când ați auzit prima dată de acest post de radio și ce a însemnat, dacă a însemnat ceva, pentru dumneavoastră, ca iubitor de muzică și ca observator al acestui fenomen?

Pot să spun că am ascultat postul de radio România Muzical încă înainte de a se fi născut, pe vremea când se numea Canalul II, dacă nu mă înșel, de radio, așa că pentru mine a fost o continuitate. Niciodată nu am încetat să ascult muzică clasică; ea face parte din viața mea de fiecare zi. Eu cred că avem nevoie mai mult ca oricând de muzică clasică, de artă, de frumos în viețile noastre fiindcă aceste repere sunt cele care, în ultimă instanță, ajung să dea sens și să dea o motivație spirituală existenței noastre de fiecare zi. Cariera mea internațională a început cu un prim turneu de recitaluri pe care l-am susținut împreună cu tatăl meu în 1986, aveam 10 ani, așa că într-adevăr cred că s-au suprapus în bună măsură aceste două durate și aniversări.


Ce amintiri aveți legate de Radio România Muzical, de această dată, începând din 1997 și până în prezent? Au fost evenimente pe care le-ați urmărit cu plăcere, concerte, transmisiuni directe internaționale?

Da. Sigur că în primul rând în calitate de solist-concertist al Orchestrei Naționale Radio am avut privilegiul și șansa de a ajunge la un număr foarte mare, uriaș, de ascultători pe calea acestor transmisiuni directe pe care postul de radio România Muzical le face mereu de la absolut toate concertele orchestrelor radio, concerte-eveniment care au avut loc la Sala Radio... Și această deschidere nu este exclusiv către publicul din România; evident, prin intermediul internetului, oricine din orice colț al lumii poate asculta și, mai mult decât atât, există și acea categorie specială de concerte - transmisiunile Euroradio - prin care publicul din întreaga Europă, din întreaga lume are acces la concerte de o calitate cu totul și cu totul specială.

Pe lângă aceste conexiuni profesionale, evident că ascult întotdeauna cu foarte mare plăcere emisiunile postului de radio România Muzical. Cred că am crescut, am evoluat împreună cu cei care pregătesc de fiecare dată emisiuni interesante, captivante și simt că facem parte dintr-o mare familie. Marea familie a celor care iubesc muzica!


Ce ați ura postului Radio România Muzical în acest moment, când împlinește 20 de ani? Ce i-ați dori și, prin aceasta, ce v-ați dori dumneavoastră de la el?

20 de ani, sigur, pare a fi o vârstă foarte serioasă, dar este o vârstă tânără. Este un post de radio foarte tânăr, foarte dinamic. Îi doresc o viață cât mai lungă! Sunt doar primii 20 de ani și sunt sigur că următorii 20, 40, 80… 200 de ani vor fi cel puțin la fel de interesanți pe cât au fost acești primi 20 de ani.


Acum dumneavoastră sunteți implicat direct în sărbătorirea noastră. Pe 16 martie, chiar joi, așteptăm publicul la recitalul extraordinar pe care violonistul Alexandru Tomescu îl oferă în calitate de câștigător al campaniei "Discul de muzică clasică al anului 2016". Cântați exclusiv Bach joi, la Muzeul Cotroceni?

Da, este alegerea mea, făcută în mod evident de comun acord cu organizatorii concertului. Este legată de aniversarea postului de radio România Muzical și, în același timp, sărbătorim și acest titlu de "Discul de muzică clasică al anului 2016", titlu câștigat de discul "Bach to Basics", care conține integrala lucrărilor pentru vioară solo de Johann Sebastian Bach. Sigur, la Cotroceni, voi prezenta o selecțiune din aceste lucrări; integrala, așa cum am prezentat-o în Turneul Stradivarius 2013, durează binișor peste două ore, două ore și jumătate chiar. Voi cânta Partita a III-a în Mi major - cea mai optimistă, cea mai tonică dintre lucrări, care de altminteri și încheie acest ciclu. Voi cânta Sonata nr.1 în sol minor, precum și alte câteva selecțiuni din sonatele și partitele care compun această lucrare monumentală pentru vioară solo.

Vă aștept cu foarte mult drag, cu o muzică foarte frumoasă - muzica lui Bach este mai actuală ca oricând și ne va deschide inimile către primăvara care bate la ușă.


Violonistul Alexandru Tomescu, protagonistul recitalului extraordinar de joi, 16 martie, ora 19.00, de la Muzeul Național Cotroceni. 
Interviu realizat de Ștefan Costache