Arhivă : Interviuri Înapoi
AUDIO. Interviu cu baritonul Florin Estefan
A devenit o tradiție de mai bine de un sfert de secol, acest bal al operei în care alegem o diferită temă an de an și invităm pe cei care ne sunt alături pe parcursul stagiunii în diferite moduri, atât ca și parteneri, cât și ca public să ne fie alături, să ne bucurăm pentru celebrarea primăverii, pentru celebrarea muzicii, aici la balul operei.
Care este tema din acest an?
Am ales o temă care are mai puțin legătură, să zic așa, cu muzica de operă, pentru că fiind anul centenarului unirii, centenar în care vom fi axați numai pe muzică românească și pe valorile culturale și pe ceea ce înseamnă unitate națională, am vrut ca să fie un preambul și am ales ca tema acestui an să fie axată pe muzică ușoară românească anilor '70, '80, chiar și '90, dar cântată, bineînțeles, întreg ansamblul Operei Naționale din Cluj, mă refer la anasamblul orchestrei Operei Naționale și soliștii casei. Practic, va fi un pop opera, dar cu repertoriul acesta, cu care unii am copilărit sau părinții noștri au copilărit pe el.
Anunțați participarea extraordinară a lui Andrei Tudor.
Este cel care a orchestrat piesele și le-a aranjat pentru acest eveniment. Domnia sa va și dirija concertul. Nouă ne face o deosebită plăcere să colaborăm cu Andrei. Personal, este prima mea colaborare cu dânsul și este de bun augur și ne dorim ca pe viitor să mai facem proiecte tot la fel de interesante împreună. Așa cum ați văzut pe afiș, în partea a doua a balului operei ne-am tot gândit pe cine să invităm și am considerat că nimeni nu este mai potrivit pentru această temă, decât Holograf, care este o formație, un band care face o punte de legătură între muzica și vremurile respective, până în vremurile de azi. Și la fel suntem foarte bucuroși să îi avem aici pe scena pentru partea a doua a serii balului operei.
Puteți să ne enumerați câțiva dintre soliștii care vor evolua pe scena operei alături de dumneavoastră?
Alături de mine vor fi pe scenă Camelia Crișan, Cristian Mogoșan, Hector Lopez, Tiberiu Simu.
Și va exista și un moment coregrafic.
Adrian Strâmtu. Ei nu fac parte din ansamblul Operei Naționale, ei sunt invitați de domnul doctor Miko, organizatorul și producătorul acestui eveniment.
Și pentru că sunteți managerul Operei din Cluj aș vrea să ne mai dezvăluiți câteva dintre proiectele pe care le pregătiți în această stagiune pentru clujeni.
În 17 martie, vom avea o premieră pentru care lucrăm deja de ceva vreme, pe muzica maestrului Cornel Trăilescu. Vom face "Motanul încălțat", un spectacol dedicat copiilor sau părinților, împreună cu copiii. Implică întreg ansamblul Operei Naționale, o sumedenie de soliști, cor, orchestră. Va fi un spectacol care va fi dat destul de greu la matineu și de asta ne îndreptăm mai mult atenția asupra familiilor care să vină cu copiii la acest spectacol. Urmează în luna aprilie să repunem pe afiș, pe scena operei "Tannhauser" și "Don Carlo", cu distribuții deosebite și spectacole pe care ni le dorim să fie eveniment, iar în luna mai vom avea încă o premieră în primă audiție în România, "Zorba grecul" de Mikis Teodorakis. După care, în luna iunie, așa cum i-am învățat deja pe clujeni vom avea acel proiect numit Opera Aperta, în care vom ieși în Piața Unirii din Cluj, prin sprijinul Primăriei și Consiliului Local și a partenerilor noștri, vom avea în aer liber "Traviata" și acest spectacol de "Zorba Grecul".