Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. 'Clasic e fantastic' - primul concert din 2017

Publicat: vineri, 20 Ianuarie 2017 , ora 13.23

În primul concert al seriei "Clasic e fantastic. Cum să înțelegem muzica" din 2017, publicul este invitat duminică, 22 ianuarie 2017, la Ateneul Român pentru a audia un "Concert de concerte" susținut de Orchestra Colegiului Național de Arte "Dinu Lipatti", ansamblu condus de Nicolae Racu și Andrei Ștefan Racu. Mai multe aflăm de la muzicolog Cristina Sârbu:


E iarnă grea, dar pe 22 ianuarie "Clasic e fantastic. Cum să înțelegem muzica" a programat primul concert, susținut de Orchestra Colegiului Național de Arte "Dinu Lipatti", dirijori - Nicolae Racu și Andrei Ștefan Racu.

Sunt puțin tristă pentru că de mult timp în istoria acestui proiect iată, nu am astăzi sala arhiplină și o groază de doritori care așteaptă la ușă. Multele zile libere și vremea ne-au fost potrivnice. Concertul va fi, totuși, la fel de bun ca de obicei. Avem un plus de interes pentru că am programat un concert de concerte. Sunt patru tineri instrumentiști care vor evolua pe scenă în piese concertante; ei se pregătesc demult și cu râvnă și sigur vor susține un concert extraordinar. Programul este la fel de interesant; Mozart - Concertul nr.1 pentru flaut și orchestră, partea I, solist Bogdan Octavian Preda, Mozart - Concertul nr.5 pentru vioară și orchestră, partea a III-a, solistă Ioana Maria Tudor.

Ca să dăm cât mai multor instrumentiști posibilitatea să se prezinte și ca să oferim și publicului un repertoriu cât mai variat, nu facem concerte integrale, ci facem părți; ne legăm și de formă, și de compozitori și așa "Cum să înțelegem muzica" se justifică. Continui programul: Paul Constantinescu - Concertul pentru orchestră de coarde, partea a III-a, Gabriel Faure - Elegie pentru violoncel și orchestră, solistă Izabela Maria Ghergu (Dumneavoastră vă este poate cunoscută, în curând va fi și publicului nostru foarte cunoscută și, desigur, va fi îndrăgită.) și Sejournee - Concertul pentru marimbă și orchestră, partea I, solistă Alexandra Florentina Matei.

Pentru lunile următoare am pregătit… pentru 19 februarie - un concert coral sub genericul "Vocea umană" și vom avea invitați Corul Preludiu și dirijorul lor, Voicu Enăchescu. 19 martie - Stravinski, Povestea soldatului; o reluăm după câțiva ani și sperăm să aibă același succes pe care l-a avut atunci. 2 aprilie - din nou, Orchestra Colegiului Național de Arte "Dinu Lipatti", de astă dată cu șlagărele muzicii simfonice; un program variat din care nu pot să vă spun până acum decât că nu va lipsi celebrul cor "O, fortuna" din Carmina Burana. Deci, șlagăre, șlagăre ale muzicii clasice. În 21 mai - Povești despre o doamnă frumoasă, "My fair Lady", un concert-spectacol realizat în colaborare cu Universitatea Națională de Muzică București, unde a lucrat doamna Anda Tăbăcaru-Hogea acest spectacol. Și vom încheia, ca de obicei, 11 iunie - ziua copilului - cu Copilăria lui Enescu, când îi vom avea invitați pe șoriceii, pisicile și pe toți cei care alcătuiesc trupa "Clasic e fantastic", de astă dată cu muzică adevărată și nu cu bandă așa cum se prezintă spectacolele de teatru de la Odeon.

Lucian Haralambie