Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Ziua Culturii Naționale la ICR Viena

Publicat: miercuri, 11 Ianuarie 2017 , ora 11.30

După prezența la București și Cluj din luna octombrie 2016, cercetătorul canadian Mark Ainley a fost invitat la Viena, pentru a susține conferința "Dinu Lipatti - The Purest Gold". Despre acest subiect am stat de vorbă cu Irina Cornișteanu, director ICR Viena:


Doamnă Irina Cornișteanu ați ales să celebrați Ziua Culturii Naționale cu un omagiu adus lui Dinu Lipatti în anul în care se împlinesc 100 de ani de la nașterea sa. Viena are o semnificație specială pentru cariera lui Dinu Lipatti și aș vrea să ne spuneți cum ați gândit acest moment ce se va derula pe 15 ianuarie?

Împreună cu ceilalți colegi ai mei din rețeaua ICR am considerat că anul 2017 poate sta sub semnul moștenirii pe care a lăsat-o Dinu Lipatti. Și pentru că știam că Mark Ainley este un cercetător devotat și pentru că de la el putem afla foarte multe lucruri, inclusiv despre acel moment special pe care chiar și dumneavoastră l-ați evocat - concursul la care Lipatti a participat la Viena, când, din nefericire, s-a situat pe a doua poziție - am spus că în data de 15 ianuarie, de Ziua Culturii Române vom avea o seară în care Mark Ainley ne va prezenta aspecte din biografia lui Dinu Lipatti, cu documente pe suport digital și cu înregistrări inedite. Este o introducere la o serie de alte unsprezece evenimente pe care le pregătim anul acesta. În fiecare lună va exista în programul nostru o seară pe care i-o dedicăm lui Dinu Lipatti.


Cărui public vă adresați cu această conferință Mark Ainley?

Ne adresăm unui public internațional. Acesta este scopul nostru pentru că Dinu Lipatti trebuie prezentat deopotrivă celor din România, dar și publicului internațional care este foarte, foarte curios și obișnuit deja să descopere personalitățile culturii române. Așteptăm deopotrivă membrii comunității, dar accentul este pus întotdeauna pe un public care este iubitor de muzică, de cultură și care a descoperit în anii precedenți detalii inedite despre cariera internațională a lui George Enescu, de exemplu, sau despre parcursul lui Constantin Brâncuși. În 2017 nu e nimic mai potrivit decât a dezvălui cariera lui Dinu Lipatti.

Interviu realizat de Monica Isăcescu