Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. 'Flautul fermecat' - o nouă serie de concerte și recitaluri în România

Publicat: luni, 31 Octombrie 2016 , ora 12.44

Începând de marți, 1 noiembrie 2016, publicul este invitat la o nouă serie de recitaluri și concerte din cadrul turneului "Flautul fermecat", un proiect Radio România pe care îl derulează flautistul Ion Bogdan Ștefănescu și pianistul Horia Mihail. Seria a început în această primăvară cu succese în luna martie la Washington și New York și a continuat în luna iunie în Japonia. Cei doi muzicieni propun un program intitulat "Clasic V.I.P.", ce reunește pagini de Carl Philipp Emanuel Bach, Ludwig van Beethoven, Joseph Haydn, François Devienne și Wolfgang Amadeus Mozart.
Ion Bogdan Ștefănescu a vorbit despre această nouă serie "Flautul Fermecat":


«"Clasic V.I.P."
- iată o nouă propunere a noastră, a mea și a lui Horia Mihail - deja, cred eu, un cuplu consacrat pentru viața muzicală românească. Pornim într-o călătorie în patru orașe - Caracal, București, Pucioasa și Brașov - unde acest titlu, Clasic V.I.P., se va auzi în stagiunile acestor orașe. Este un program care conține în totalitate muzică clasică. Am ales acest titlu fiindcă numele compozitorilor incluși în program au fost la vremea aceea adevărate vedete ale timpului lor; nu numai că erau apreciați și adulați, dar faima lor depășea cu mult granițele orașelor și țărilor în care trăiau.

Pe lângă cei trei compozitori care în mod categoric definesc stilul clasic - Haydn, Mozart și Beethoven - am mai introdus două nume la fel de importante pentru acea perioadă - Carl Philipp Emanuel Bach, unul dintre fiii lui Johann Sebastian Bach și Francois Devienne, un flautist compozitor, care producea furori în clipa în care apărea pe scenă și cânta la flaut; a lăsat o literatură enormă pentru flaut. Iar Carl Philipp Emanuel Bach este compozitorul care, practic, a reprezentat liantul perfect între baroc și clasicism prin acel stil impus chiar de el, stilul galant. Va fi o muzică în totalitate splendidă, cu claritatea stilului clasic și frumusețea de care noi beneficiem astăzi. Sunt lucrări importante pentru flaut, lucrări intrate în repertoriul flautistic.

Acest turneu "Clasic V.I.P." conține, în mod inedit, și două concerte cu orchestra - cu Orchestra de Cameră Radio și cu Orchestra din Pitești unde, alături de o harpistă minunată - Mariana Bîldea - voi interpreta Concertul pentru flaut și harpă de Mozart, realmente o bijuterie a muzicii culte. Așa că, de data aceasta, putem considera o surpriză faptul că nu ne limităm numai la flaut și pian, ci prezentăm și acest opus splendid melomanilor noștri.

Vă așteptăm cu tot sufletul plin de voie bună, de bucurie pe care muzica acestei perioade, a clasicismului, ne-o dăruiește de fiecare dată! Veniți în sălile de concert pentru că nu veți regreta! Veți asculta o muzică cu totul ieșită din comun.»

Declarație preluată de Lucian Haralambie