Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Festivalul de Harpă București, ediția a-II-a, 28-30 octombrie 2016

Publicat: marți, 25 Octombrie 2016 , ora 14.48

Începând cu 28 octombrie 2016, Universitatea Națională de Muzică din București și Asociația Harpiștilor din România organizează a doua ediție a Festivalului de Harpă București. Vor fi prezenți harpiști din țară și străinătate pentru a celebra trecerea a 125 de ani de la introducerea harpei în România si pentru a promova acest instrument în rândul tinerilor în special, dar și pentru a atrage publicul larg în general.

Am selectat câteva gânduri ale inițiatorului festivalului, harpistul Ion Ivan Roncea, solist al Orchestrei Filarmonicii "George Enescu" și profesor la Universitatea Națională de Muzică din București.


Ion Ivan Roncea: Avem de gând să deschidem Festivalul vineri la ora 18,00 cu un ansamblu de harpe. Ideea mi-a venit de la faptul că la unele concursuri și festivaluri din străinătate dar și la congresele mondiale de harpă la care am participat erau și asemenea momente.

Asta se dorește a fi o cortină, de fapt nu durează decât 15 minute, pentru recitalul cel mai important al solistului serii, Viktor Hartobanu.

În paralel cu festivalul avem și o expoziție de harpe. Tot vineri, dar dimineața de la ora 10.00, în foaierul Sălii de concerte "George Enescu" a Universității Naționale de Muzică București, se va deschide această expoziție de harpe. Cele mai mari firme din lume vor veni și vor expune 16 instrumente noi, 8 harpe mari cu pedale și harpe fără pedale, sau celtice cum se mai numesc.

Sâmbătă seara avem un concert pe care noi l-am numit "Viziuni interpretative" susținut de două foarte bune harpiste; e vorba de Bernadette Sara în prima parte și-n a doua parte, de mult mai tânăra Miruna Vidican. Sâmbătă mai avem un recital la ora 11.00 la Sala "Dinu Lipatti" - "Tinere speranțe". Am invitat câțiva dintre cei mai buni elevi și studenți.

Continuăm cu două masterclass-uri. Primul va fi susținut de profesoara Rita Hartobanu, care are rezultate excepționale cu elevele ei din Germania. După aceea, un altul pe care-l va susține chiar Viktor Hartobanu, solistul serii precedente. El este acum ceea ce se numește academist, adică are o bursă academică pentru practică de orchestră la Staatskapele Berlin, acolo unde este Barenboim dirijor principal.

Un concert foarte important este si cel de închidere a festivalului, care va începe duminica la ora 11.00 și va fi susținut de Maria Bîldea - harpistă a Orchestrei Radioteleviziunii din Atena împreună cu soțul ei, Sergiu Nastasa, care a fost și membru al Filarmonicii "George Enescu" o vreme. Acum este concertmaestrul celei mai bune orchestre din Grecia, Orchestra Camerata. În partea a doua va fi recitalul meu, am si câțiva invitați, Ioana Nicolescu, Viorica Boerescu, Marian Movileanu, Teodora Iliescu.

Interviu realizat de Laura Ana Mânzat