Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu dirijorul Marcello Mottadelli

Publicat: joi, 13 Octombrie 2016 , ora 10.00

Opera Națională București deschide vineri, 14 octombrie 2016, o nouă stagiune de spectacole. Am stat de vorbă, cu acest prilej, cu noul coordonator muzical al instituției, dirijorul italian Marcello Mottadelli, care are, după spusele directorului interimar al Operei, Beatrice Rancea, responsabilități de director artistic muzical.

Absolvent al Conservatorului de Muzică "Giuseppe Verdi" din Milano în 1993, organistul și dirijorul Marcello Mottadelli și-a continuat studiile la Musik Hochschule din Viena, unde a urmat și cursurile profesorului de orgă de origine româno-germană Michael Rădulescu. De-a lungul carierei a dirijat spectacole de operă în Europa și Statele Unite.


În cadrul conferinței de presă de la Opera bucureșteană (ce a avut loc miercuri, 12 octombrie 2016) ați spus că vreți să puneți instituția pe harta lumii.
Care este strategia pe care o abordați pentru a atinge acest scop?

Opera Națională București este deja în Europa și este un teatru foarte important. Pentru mine este un privilegiu și o onoare să mă aflu aici. Ceea ce pot eu face este să mă dăruiesc cu totul: trup și suflet, cu toate cunoștințele mele și experiența mea foarte amplă europeană. Ceea ce voi avea de făcut este să cresc, în primul rând, nivelul artistic al orchestrei, al corului - deși ei sunt deja foarte buni așa că nu voi avea prea mult de lucru - și al cântăreților din instituție. Vreau să am grijă, de asemenea, de tinerii artiști români care sunt în afară - sunt foarte mulți foarte buni și imediat ce voi avea ocazia îi voi distribui în producții de aici. Cred că grija pentru noua generație de cântăreți români face parte din slujba mea. Desigur, din când în când voi invita un renumit artist din străinătate, pentru a aduce ceva nou. Eu sunt foarte mândru de ONB, iar țelul meu este ca instituția să fie cunoscută nu numai în Europa, ci peste tot în lume. Acesta este visul meu.


Ați invitat deja câțiva soliști de renume internațional să cânte în Gala de operă ce deschide stagiunea 2016-2017. Îi cunoșteați deja, în sensul în care ați mai lucrat împreună?

În acest caz, al Galei de operă, eu nu sunt conducătorul artistic, ci domnul Renato Zanella, așa că e în afara competențelor mele. Însă am pregătit multe surprize pentru viitor - de exemplu pentru producția cu Lucia di Lamermoor, dar și pentru cea cu Bal mascat. Lucrez, de asemenea, foarte mult, la capitolul export - vreau să ducem cât mai mult din ceea ce facem aici în afara țării. Cred că vom avea parte de o surpriză foarte frumoasă pentru anul 2019.


Ca idee generală, deci, Opera bucureșteană va continua să aibă pe scenă atât prezențe românești, angajați ai instituției, cât și invitați străini.

Da, exact. Însă filosofia mea, mentalitatea mea este puțin diferită: pentru mine muzica nu are graniță sau pașaport. Noi toți, din afară sau dinăuntru, lucrăm sub acoperișul ONB. Acesta e cel mai important lucru. Iar toți oamenii care pot ajuta să crească nivelul artistic sunt bineveniți; sigur că un loc special îl păstrez pentru artiștii români. E important ca ei să se dezvolte - aici și, de ce nu, peste hotare.

Interviu realizat de Irina Cristina Vasilescu