Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu violonistul Gabriel Croitoru

Publicat: luni, 3 Octombrie 2016 , ora 13.24

În perioada 4-15 octombrie 2016 se va desfășura a VI-a ediție a turneului "Duelul viorilor". Dueliștii Liviu Prunaru și Gabriel Croitoru au acceptat din nou provocarea de a pune în scenă una dintre cele mai controversate și agreabile dispute din istoria muzicii clasice de la noi și de a se duela cu cele mai faimoase arme ale universului instrumentelor cu coarde: viorile Stradivarius și Guarneri. Turneul începe în 4 octombrie, la Pitești. De la ora 19.00, pe scena recent inauguratului Centru Multifuncțional vor urca violoniștii Liviu Prunaru și Gabriel Croitoru, alături de pianistul Horia Mihail, într-un program care va cuprinde, între altele, lucrări de Henryk Wieniawski, Pablo de Sarasate, Dmitri Șostakovici, Bedrich Smetana și Astor Piazzolla.


Nouă orașe din România și o prezență pe una dintre cele mai prestigioase scene din lume, Carnegie Hall din New York, sunt datele ediției din acest an. Primul duel al viorilor are loc în 4 octombrie la Pitești; acolo ați început și anul trecut. Cum porniți la drum în acest al șaselea an de turneu?

Este vorba despre o prietenie care s-a legat în timp atât pe scenă, cât și între noi, ca oameni. Anul acesta avem un program selectiv, oarecum remember, best of, în sensul că am ales fiecare dintre noi ceea ce ni s-a părut că a prins mai mult la public, că ne-a făcut mai multă plăcere să cântăm și sunt convins că publicul va simți și se va bucura din plin de acest program selectiv.

În ceea ce privește sălile din străinătate… cum ați menționat deja, este vorba despre Carnegie Hall pe data de 2 decembrie, urmat de un alt recital, la Lincoln Center, Washington, iarăși o sală importantă și… nu poate decât să ne bucure participarea noastră la aceste proiecte internaționale.


Puteți să dezvăluiți câteva dintre piesele "best of" pe care le veți interpreta?

Am două lucrări de Sarasate. Având în vedere că eu sunt foarte atașat de repertoriul scris de acest mare violonist și interpret, eu am luat la un moment dat premiul I la prima ediție a Concursului Sarasate; Valsul de Șostakovici, din suită, bineînțeles, și o lucrare pe care o las nedezvăluită, să o descopere publicul. La Liviu ...una dintre Polonezele de Wieniawski. O să mai cântăm unul din duetele lui Berlioz, care este foarte spectaculos; cele 5 melodii de Șostakovici.


În 10 octombrie vă veți afla și la Sala Radio din București. Aveți un mesaj pentru cei care vor participa la aceste recitaluri?

Să vină să ne asculte în număr cât mai mare! Programul este foarte atractiv. Îi așteptăm cu drag, ca de fiecare dată, și sunt convins că vor pleca cel puțin fredonând una dintre melodiile pe care le vom cânta în fața lor.

Interviu realizat de Jeanine Costache