Arhivă : Interviuri Înapoi

FESTIVALUL RADIRO 2016. Oficiali EBU la București

Publicat: vineri, 30 Septembrie 2016 , ora 13.30

În 29 septembrie s-au deschis la București lucrările seminarului Grupului de muzică din cadrul Uniunii Europene de Radio, în organizarea Radio România. În cadrul grupului, se discută cele mai importante proiecte legate de schimburile muzicale între radiodifuziunile publice europene. Vă reamintesc că acele concerte și spectacole live sau înregistrate difuzate de Radio România Muzical sub egida emisiunilor Scena europeană, Concerte de 5 stele, Concerte pe mapamond, Seară de operă și Opera în interpretări de referință sunt preluate prin Uniunea Europeană de Radio.

Pascale Labrie, EBU Head of Music: "Am lucrat cu Dan Șanta la organizarea întâlnirii de aici și totul este minunat: locul desfășurării, modul cum sunt tratați fiecare dintre membrii grupului, toți colegii mei se simt foarte bine și sunt onorați să fie aici, în special datorită faptului că în această perioadă se desfășoară aici festivalul RADIRO, una dintre bijuteriile schimburilor muzicale internaționale, pentru că este unic, nu există așa ceva în altă parte. RADIRO înseamnă o platformă internațională, europeană, dar și dincolo de Europa, pentru orchestrele radio care nu sunt suficient de cunoscute, cred, dar care fac o treabă foarte bună și care au un profil aparte, specific fiecărei radiodifuziuni în parte. Este important să arătăm lumii ce fac aceste orchestre, care este nivelul lor.

Tot ce discutăm la București îi va afecta, într-un fel sau altul, pe ascultătorii europeni, pentru că vorbim aici mai ales despre conținutul editorial, despre ceea ce ascultătorii vor auzi la radio. Vorbim despre muzică clasică, dar și despre jazz care este de asemenea important. Tot ce facem este de fapt pentru ascultători și pentru radiodifuziunile care vor transmite mai departe către ascultători.

Mesajul meu pentru ascultători este că avem nevoie de ei, avem nevoie să fie într-un contact cât mai strâns cu radiodifuziunile publice din țările lor. Radiodifuziunile publice sunt un instrument puternic pentru democrație, pentru cultură, pentru divertisment. Deci, fiți alături de noi, cunoașteți-ne și noi vom fi fericiți să fim alături de dvs., ascultătorii."

Miikka Maunula, președintele grupului de muzică din cadrul EBU: "Din punctul meu de vedere, ca unul care lucrez de mult timp în cadrul EBU, la schimburile muzicale cu străinătatea, Radio România este cu adevărat un partener activ. Urmăresc cu interes de patru ani Festivalul RadiRo și acum chiar este o plăcere să fim aici la București și este o mare bucurie de a participa atât la întrunirea EBU dar și la concertele acestei ediții de festival. Prima impresie despre eveniment este una de înaltă ținută și calitate, este de fapt un festival interesant și unic în Europa.

Este chiar ciudat că nimeni până acum nu s-a gândit la așa ceva mai devreme, adică de a profita de acest gen de instituții culturale, mai ales că potrivit statisticilor noastre, radiodifuziuniile europene investesc peste cinci milioane de euro per ansamblu pe an. Așadar, există astfel de instituții culturale în Europa, dar este pentru prima dată când sunt reunite, așa că Radio România este cu adevărat un promotor și a reușit să intuiască acest fapt. Așa că ceea ce faceți aici este cu totul remarcabil.

Centrul activității noastre este chiar despre schimburile muzicale internaționale, ne gândim la exportul concertelor live dintr-o țară câtre multele altele, și mă refer la peste 3000 de evenimente pe an, iar publicul țintă este de peste 1,5 milioane de ascultători. Fiind "inima" activității noastre, ne gândim cum să îmbunătățim aceste schimburi din punct de vedere tehnic, dar mai ales cum să prezentăm cât mai multe ansambluri orchestrale europene sau alte evenimente europene către ascultătorii de pe alte continente. Desigur, o altă problemă este cea a drepturilor de autor, cum să dezvoltăm relația cu artiștii, cu diversele edituri, iar o a treia direcție de referă la dezvoltarea mijloacelor media, mai precis cum poate radioul să facă față în competiția cu alte surse muzicale, bineînțeles clasică."

Cristina Comandașu