Arhivă : Interviuri Înapoi

Interviu cu pianistul Josu de Solaun

Publicat: joi, 22 Septembrie 2016 , ora 15.52
Pianistul Josu de Solaun, câștigător al ediției din 2014 a Concursului Internațional George Enescu, a revenit la București pentru a susține un recital sub cupola Ateneului Român. Despre ce înseamnă această revenire pentru el, dar și despre alte lucruri interesante pe care le pregătește, am stat de vorbă cu muzicianul:


Josu de Solaun, cum este pentru dumneavoastră să vă aflați din nou pe această scenă, mai ales că acum doi ani ați câștigat Concursul Enescu la secțiunea Pian?

Eu îl admiram pe Enescu și iubeam muzica sa cu mult înainte de a veni la București. Dar am venit aici, am câștigat premiul, mi-am făcut mulți prieteni apropiați și am avut ocazia să cânt în sala Ateneului Român, care este, după părerea mea, cea mai 'magică' sală în care am cântat vreodată. Sunt foarte emoționat să revin, sunt foarte mișcat de faptul că mă aflu din nou aici. Iar Bucureștiul are deja pentru mine multe sensuri speciale, atât personale, cât și profesionale. Este o onoare și o mare sărbătoare că mă aflu din nou aici.


Îmi închipui că de această dată nu va mai fi același nivel de stres, cum a fost acela al competiției…

Adevărul este că acum vin cu o totul altă dispoziție, pentru că nu voi mai fi jurizat. Bine, mereu vom fi judecați într-un fel, dar de public, nu de un juriu, dar este o bucurie să fiu aici și să îmi împart viziunea muzicală a programului pe care l-am selectat. Și desigur, vin cu o dispoziție mult mai puțin stresată și asta cred că poate ajuta mult la interpretare și pot veni cu o 'respirație' mai prelungă.


Ce alte proiecte aveți pentru viitorul apropiat?

Acum am concerte în SUA și în Europa, atât cu orchestre, dar și recitaluri. De asemenea înregistrez două discuri cu muzică de cameră, alături de Ștefan Tarara și Eun Sun Hong, ceilalți câștigători ai Concursului din 2014. Vom face un disc cu Trio-uri de Haydn și un alt disc cu Trio în la minor de Enescu și Cvartetul nr.1 pentru pian, vioară, violă și violoncel. Aceste înregistrări vor avea loc între noiembrie - decembrie - ianuarie și sper să iasă bine. Și alte proiecte discografice, vreau să înregistrez Goyescas de Granados. Voi mai avea concerte în România, cum multe dintre orchestrele filarmonicilor din țară: Ploiești, Timișoara, Satu Mare, Iași, Târgu Mureș, Cluj, iar un proiect interesant va fi înregistrarea Concertului pentru pian și orchestră de Paul Constantinescu, împreună cu Triplul său concert pentru vioară, pian și violoncel, tot cu Ștefan și Eun. Avem șansa de a le cânta în Ploiești anul viitor și aici în 2018, în septembrie, cu Filarmonica.


Interviu realizat de Radu Mihalache