Arhivă : Interviuri Înapoi

Festivalul RADIRO 2016. Declarația Președintelui Director general Radio România, Ovidiu Miculescu

Publicat: marți, 20 Septembrie 2016 , ora 10.03


Din 23 septembrie până în 1 octombrie 2016, la Sala Radio se desfășoară a treia ediție a Festivalului Internațional al Orchestrelor Radio, RADIRO, organizat de Radio România.

"Este extraordinar că reușim să organizăm a treia ediție a Festivalului RadiRo - singurul eveniment muzical european dedicat orchestrelor radio din întreaga lume -, bineînțeles, organizat de Radio România. Pentru mine personal și pentru instituția pe care o reprezint, Festivalul Internațional al Orchestrelor Radio este un vis devenit realitate, un proiect care din 2012 până astăzi și-a cucerit cu profesionalism și eleganță un loc onorant pe harta festivalurilor muzicale internaționale.

Cinci ansambluri simfonice europene și, în premieră, o orchestră din Asia țin capul de afiș al celor nouă concerte programate pe durata festivalului. Un adevărat maraton muzical de cea mai bună calitate, cu un program aflat la întâlnirea dintre mai multe genuri. Un festival care și-a propus să aducă la București și la Sala Radio excelența scenei muzicale internaționale. Categoric, Bucureștiul va deveni pentru o săptămână capitala europeană a muzicii clasice. Iar faptul că, de la o ediție la alta, festivalul demonstrează o ascensiune evidentă reușind să câștige simpatia și susținerea atât a profesioniștilor din domeniu, cât și a publicului este pentru noi cel mai bun imbold de a merge mai departe. De altfel, continuitatea acestui festival a fost una dintre marile provocări inițiale. Am vrut să ne demonstrăm că putem avea, ca serviciu public de media din România, viziunea și capacitatea de a organiza un eveniment de durată și inteligența de a ști să readucem în atenție profilul unic al acestor minunate orchestre radio. Credem, cu această nouă ediție, că am făcut pași decisivi în acest sens.

RadiRo este astăzi un festival viu, dinamic, care din acest an depășește granițele Europei pentru a se deschide către piața muzicală din Asia. Un semnal puternic, prin care reafirmăm în mod concret și asumat că singură muzica are darul formidabil de a flexibiliza și, în ultimă instanță, de a depăși toate frontierele.

Vă invit, așadar, să deschidem împreună cutia magică a Festivalului RadiRo 2016 pentru a ne bucura împreună de miraculoasa vitalitate și actualitate a muzicii clasice! Începând cu această ediție, concertele vor fi transmise nu numai pe posturile noastre - Radio România Cultural și Radio România Muzical -, ci și pe platformele europene și asiatice, respectiv către membri, către posturi publice din cadrul European Broadcastind Union și Asia-Pacific Broadcasting Union; deci, o sală virtuală de zeci și sute de milioane de ascultători."

Declarație preluată de Lucian Haralambie