Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Violoncelistul Andrei Ioniță - inclus în programul 'New Generation Artists'

Publicat: miercuri, 31 August 2016 , ora 16.32

BBC 3 - postul de muzică clasică al Radiodifuziunii publice britanice, a anunțat ieri, 30 august 2016, o nouă serie de nume ce au fost incluse în deja prestigiosul program "New Generation Artists". Inițiat în 1999, "New Generation Artists" are ca scop susținerea tinerilor muzicieni deja lansați într-o carieră de anvergură internațională pentru ca aceștia să treacă într-o nouă etapă a evoluției lor, oferindu-le șansa de a cânta în public și de a le fi difuzate înregistrările.

În perioada 2016-2018, 6 sunt muzicienii și formațiile despre care vom discuta și în acest context, iar unul dintre ei este român - violoncelistul Andrei Ioniță. Tânărul muzician a vorbit pentru Radio România Muzical despre procesul de selecție din cadrul programului "New Generation Artists":

În primul rând a trebuit să fiu propus pentru audiții acolo. La începutul lunii iunie am mers la Londra, chiar în studiourile BBC, unde am dat audiția, după care eu am primit vestea chiar în ziua următoare. Au fost atât de încântați încât nu au mai ținut secret, dar anunțul oficial a fost făcut într-adevăr ieri.


O să te rog să-mi vorbești despre program. Cum va arăta agenda ta în următorii doi ani?

Chiar săptămâna viitoare voi pleca la Londra pentru a realiza niște înregistrări pentru BBC. Ei vor ca fiecare bursier, participant al acestui program să facă cel puțin două mini-programe de recital - câte 40-45 de minute, urmând ca aceste înregistrări să fie difuzate pe posturile BBC; probabil vor intra și în EBU mai apoi. Asta înseamnă în primul rând o platformă de promovare pentru mine, pentru tinerii artiști. Participarea la acest program mai înseamnă și apariții pe teritoriul Marii Britanii cu diferite orchestre radio și la alte festivaluri de acolo, din Anglia.

Pentru stagiunea 2017-2018 există chiar și un recital de debut la Wigmore Hall, stabilit pentru luna noiembrie. Cred că vor mai veni invitații și cu Orchestra radio din Țara Galilor.


Și cum arată agenda ta dincolo de programul New Generation Artists?

Până la urmă această schemă, cum o numesc ei, a venit cumva pe deasupra. Voi avea diferite turnee, recitaluri precum și concerte cu orchestra în Tokyo (Japonia) și în alte părți, în Statele Unite. Vara viitoare voi participa la programul de muzică de cameră din Marlboro; am fost invitat de câtre Mitsuko Uchida. Mai sunt diferite recitaluri și concerte prin Europa; și debut cu Filarmonica din Praga, cu Orchestra MDR, cu Valery Gergiev la Munchen.

Interviu realizat de Lucian Haralambie