Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Începe ediția a IV-a a turneului 'Muzica în Palatele României'

Publicat: marți, 2 August 2016 , ora 12.56
Un "regal sonor" care va cuprinde un repertoriu variat - de la dansurile renascentiste la muzica spaniolă și sud-americană din secolul XX - va fi prezentat, atât la chitară, cât și la lăută de Costin Soare în 11 recitaluri ale Turneului "Muzica în Palatele României". Seria, ajunsă la ediția a IV-a, se va desfășura în perioada 3 - 21 august 2016, în locuri de extremă spectaculozitate. Miercuri 3 august 2016, de la ora 18:00, are loc la Palatul Marincu din Calafat, primul recital al turneului susținut de Costin Soare.


Începân
d de miercuri, 3 august 2016, veți concerta în cadrul celei de-a IV-a ediții a Turneului Internațional "Muzica în Palatele României". Veți cânta la chitară și la lăută. Care este repertoriul acestor manifestări?

Am ales un repertoriu care, zic eu, pune în valoare cele două instrumente. Bineînțeles, ar fi fost variantele de repertoriu renascentist sau baroc, dar având o lăută renascentistă am ales varianta unui repertoriu din Renaștere. Voi începe cu Bakfark, un lutist brașovean, probabil unul dintre cei mai importanți lutiști ai timpului său și voi continua cu muzica unui alt lutist foarte important, englez de data aceasta, John Dowland și voi cânta una dintre cele mai cunoscute piese din secolul al XVI-lea, la început de secol al XVII-lea, Lachrimae Pavan se numește și voi încheia ca într-o suită, pentru că încep cu două piese rapide, urmate de această piesă lentă și voi încheia acest repertoriu pentru lăută, această prima parte a recitalului cu două dansuri ale unui compozitor italian, pe nume Ambrosio Dalza. Repertoriul pentru chitară am încercat să-l alcătuiesc gândindu-mă la rădăcinile acestui instrument și am ales un program care îmbină muzica spaniolă cu cea sud-americană. Zic eu că am ales dintre cele mai frumoase și mai reprezentative lucrări pentru chitară; spre exemplu: Asturias-ul de Isaac Albeniz, Grand Jota de Francisco Tarrega, iar din repertoriul sud-american - Dansa brasilera de Jorge Morel, Ariel Ramirez, Alfonsina și marea, deci un repertoriu pentru toate gusturile.


Fără îndoială că în alegerea repertoriului ați ținut cont și de locurile în care se vor desfășura aceste recitaluri. Care sunt acestea și cum le-ați descrie?

Și pentru mine, ca să fiu sincer, este o călătorie prin țară, o călătorie prin care să descopăr locuri plăcute, locuri în care deja am fost, într-unele am și cântat deja, spre exemplu la Castelul Peleș. De asemenea știu Cetatea Făgărașului, însă sunt și locuri noi către care merg cu curiozitatea unui călător muzical care încearcă prin repertoriul ales să pună în valoare aceste spații frumoase încărcate de istorie. Aștept cu bucurie pe toți cei interesați să vină la concerte, să descopere un instrument mai puțin cunoscut la noi, lăuta, și să se bucurie de un repertoriu spaniol și sud-american pentru chitară, un repertoriu cu tentă estivală, care este dedicat unui public larg și dornic să descopere acest instrument.


Interviu realizat de Lucian Haralambie