Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu lectorul și colegul nostru, Radu Mihalache

Publicat: joi, 28 Iulie 2016 , ora 13.57

În perioada 1-5 august, Fundația "Calea Victoriei" vă invită la seria de cursuri "Despre muzică de la Baroc la Pop - Ce au în comun Monteverdi și Daft Punk". Lector va fi colegul nostru, Radu Mihalache, care ne-a vorbit despre acest proict:


Cum este structurat acest curs?

Aceste cursuri au pornit inițial de la ideea rubricii pe care o aveam și la Radio România Muzical "De atunci și de-acum", o încercare de a pune față în față muzica clasică cu cea modernă, pop - rock. Nu vreau să judecăm calitativ pe una sau pe cealaltă, nu încercăm să găsim diferențele, ci încercăm să găsim punctele comune. Așadar, am structurat cele cinci cursuri care vor începe de luni, 1 august și vor fi până vineri inclusiv destul de inedit, în ideea în care primul curs va fi o introducere în universul muzical. Vom încerca să găsim elemente constitutive ale muzicii, ale artei sunetelor. De aceea am intitulat cursul E pur si suona, pentru că totuși se aude, indiferent de eticheta pe care o poartă un gen - pop, rock, jazz - este muzică! După aceea, am încercat pe parcursul celorlalte cursuri să găsim cum spuneam, punctele comune. Infiltrațiile stilistice, să vedem cum artiștii pop-rock au influențat modul în care cei de muzică clasică interpretează, prezența lor pe scenă (mă gândesc la un David Garrett), dar și invers, cum elementele clasice, orchestrale, pătrund în muzica rock. Mă gândesc la Barcelona, la Freddy Mercury cu Montserrat Caballé. Acestea vor fi câteva dintre etape. Vom vorbi desigur și despre muzica de film, originile operei și originile operei rock. Va fi o călătorie interesantă.


Cui îi este dedicat acest curs? Este nevoie de o educație muzicală prealabilă sau doar de o pasiune pentru muzică?

Cred că pasiunea este esențială. Cursul este adresat atât celor care vin din mediul pop și vor să descopere universul clasic, dar și invers, pentru cei care vin din zona clasică, dar vor să-și pieptene într-un fel opinia despre muzica ușoară.


Muzicieni sau ascultători de muzică?

În primul rând, ascultători. Cursul este adresat ascultătorilor. Și muzicienii sunt bineveniți, dar ei înțeleg fenomenul poate un pic mai intim și eu încerc să le aduc doar ascultătorilor această intimitate pe care muzicienii o au deja cu fenomenul.


Se mai pot face înscrieri pentru acest curs?

Da, se mai pot face în continuare înscrieri, pe site-ul Fundației Calea Victoriei.


Interviu realizat de Monica Isacescu