Arhivă : Interviuri Înapoi
AUDIO. Violonceliștii Jens Peter Maintz și Chiara Enderle despre recitalurile alături de Andrei Ioniță în Festivalul Schleswig-Holstein
Domnule Jens Peter Maintz, în cele trei apariții din Festivalul Schleswig-Holstein aveți alături doi studenți ai dvs. Cum este să fii în același timp profesor și partener de muzică de cameră?
Ce poate fi mai frumos? Este, desigur, ideal. Nici nu pot să spun că îi consider studenți. Este o frumoasă relație colegială, un sentiment foarte plăcut. Și cred că avem gusturi muzicale asemănătoare.
Ambii tineri violonceliști au câștigat deja importante concursuri internaționale. Referindu-ne la Andrei, cum a început colaborarea și cum s-a dezvoltat în timp?
În 2012 a avut loc un masterclass de muzică de cameră la Lichtenstein, predau acolo în mod regulat și acolo ne-am cunoscut. Am fost foarte interesat să îl am la clasa mea de la Berlin și asta s-a și întâmplat.
Cum ați ales programul pentru concertele din Festivalul Schleswig-Holstein?
M-am gândit foarte mult la asta și l-am construit cumva din perspectivă autobiografică. Puțin egoist, aș spune. De exemplu, Trio-ul pentru violoncele l-am cântat, însă nu integral, cu tatăl meu și primul profesor de violoncel când eram copil. Am încă partitura cu indicațiile de interpretate notate atunci. Alte lucrări le-am cântat alături de profesorul meu David Geringas. Toate lucrările din program reprezintă amintiri și a fost de aceea o plăcere să îl alcătuiesc.
Concertele la care ne referim au loc în Biserici. Dar Festivalul Schleswig-Holstein este recunoscut și pentru locurile neconvenționale în care sunt programate manifestările artistice. Care este importanța acestei serii de evenimente pentru regiunea Schleswig-Holstein și pentru întreaga Germanie?
Este un Festival foarte mare și foarte cunoscut. Eu m-am născut la Hamburg, deci mă simt oricum aproape de Schleswig-Holstein. Este o regiune cu peisaje foarte frumoase, cu ieșire la mare iar acest Festival mi se pare că are un fel de aer popular pe care îl iubesc.
Chiara Enderle, cum decurge colaborarea cu Andrei Ioniță și cu fostul tău profesor, Jens Peter Maintz?
Este o plăcere foarte mare să cântăm în această formulă. Nu am cântat anterior cu niciunul dintre ei și este foarte distractiv să repetăm împreună, să discutăm lucrările, să dăm concerte împreună.
Unde este bazată activitatea ta în prezent și ce proiecte ai?
În momentul de față locuiesc în Elveția și am concerte în diferite țări, iar pentru viitor mă gândesc să și predau, dar momentan mă bucur de activitatea interpretativă.
Ai cântat anul trecut și la București, alături de Orchestra de Tineret a Uniunii Europene. Cum a fost acea experiență?
A fost o experiență specială pentru mine, am văzut orașul, am întâlnit mulți muzicieni și am amintiri foarte frumoase din acea călătorie.