Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Violoncelistul Marin Cazacu despre concertele Orchestrei Române de Tineret din 15 și 17 iulie 2016

Publicat: luni, 18 Iulie 2016 , ora 12.50

Orchestra Română de Tineret a susținut în acest final de săptămână două concerte pe scena internațională: pe 15 iulie, la Milano, la Festivalul Internațional al Orchestrelor de Tineret și, respectiv, pe 17 iulie, la Opera de Stat din Ruse, în cadrul Festivalului Național al Orchestrelor de Cameră. Mai multe despre cele două concerte, dar și despre planurile de viitor ale tinerilor muzicieni, am aflat de la violoncelistul Marin Cazacu, directorul artistic al Orchestrei Române de Tineret.


Domnule Marin Cazacu, agenda încărcată a Orchestrei Române de Tineret este mai mult decât îmbucurătoare. Iată că, după ce le-a revenit frumoasa misiune de a deschide Stagiunea "Vară Magică" de la Ateneul Român, ei au fost invitați să concerteze la Milano, pe 15 iulie, la Festivalul Internațional al Orchestrelor de Tineret și, la numai două zile distanță, la Opera de Stat din Ruse, cu prilejul Festivalului Național al Orchestrelor de Cameră. Cât de dificilă este, din punct de vedere organizatoric și nu numai, parcurgerea unui astfel de maraton?

Este dificil, dar în același timp este și o mare bucurie să știi că pentru o generație de tineri muzicieni se pot organiza evenimente care să-i pună în situația să abordeze repertorii atât pentru orchestră mare, simfonică, cât și pentru orchestră de cameră, cu genuri diferite; este vorba despre muzică barocă, în cazul concertului de la Ruse, și concerte de muzică simfonică, în cazul celui de la Milano. Performanța la această generație de muzicieni este un lucru pe care-l urmărim, este ceea ce ne-am propus de la început. Ne dorim ca acești tineri care au un nivel excepțional din punct de vedere tehnic și muzical să poată să prezinte publicului la cel mai înalt standard de performanță lucrările din muzica clasică.


Cum a luat naștere și cum se desfășoară colaborarea cu soliștii celor două concerte - violoncelista Julia Hagen, trompetistul Wim Van Hasselt și violonistul Rafael Butaru?

Sunt toți muzicieni cu totul deosebiți. Pentru noi este o încântare să putem să-i avem soliști alături de orchestra noastră. Orchestra are această abilitate, să se adapteze la orice solist și pentru noi este, în același timp, o provocare și un lucru care va duce la progresul orchestrei.


Ce surprize se mai pregătesc în programul tinerilor muzicieni pentru viitorul apropiat?

Peste două săptămâni ne pregătim cu Romanian Sinfonietta și, în data de 27 iulie, vom cânta la Sinaia; în 28 iulie, la Ateneul Român - din nou în cadrul Festivalului Internațional "Vară Magică"; în data de 30 iulie, la Toblach, în Italia, la Festivalul "Gustav Mahler". Acești tineri au nevoie de prezențe internaționale și cultura românească, în general, trebuie să fie prezentă la cel mai înalt nivel, așa cum o fac orchestrele de tineret.

Interviu realizat de Ana Diaconu