Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Academia de Flaut 2016 își deschide porțile

Publicat: luni, 11 Iulie 2016 , ora 13.34

Începând de astăzi, 11 iulie, și până în 20 iulie la Bistrița-Năsăud se desfășoară o nouă ediție a Academiei de Flaut. Este vorba despre cursuri de măiestrie susținute de flautistul Matei Ioachimescu și dedicate atât instrumentiștilor profesioniști, cât și amatorilor de toate vârstele și din toată lumea.
Despre ediția din acest an, flatistul Matei Ioachimescu a declarant pentru RRM:


Începem astăzi cursurile de măiestrie de la Bistrița într-o altă formă. Aceste cursuri există deja de zece ediții, dar abia anul acesta am preluat eu organizarea artistică și toate chestiunile logistice. Cu mare bucurie duc mai departe o inițiativă excelentă a Consiliului județean Bistrița prin Centrul Cultural al județului Bistrița Năsăud, de a face din această școală de măiestrie un curs de înaltă performanță. Aici se strâng cei mai talentați și cei mai muncitori studenți la flaut din România și nu numai. Acest curs este deschis tuturor participanților din toată lumea.

Ceea ce-mi propun este să aduc conceptul acesta de cursuri de măiestrie la un nivel mai departe, și anume prin confruntarea cu foarte multe probleme tehnice, prin rezolvarea lor de o manieră individuală. Un lucru extrem de important - de a nu pune acești tineri studenți într-o formulă, ci de a descoperi împreună cu ei niște formule personalizate prin care să-și depășească anumite probleme tehnice, muzicale ș.a.m.d. Este un lucru extraordinar de plăcut să constați un progres - pe parcursul a zece zile - al unor tineri extrem de talentați care altfel nu au ocazia să lucreze la un asemenea nivel.

Pe de altă parte, am construit acest curs în trei etape. Una este abordarea unor chestiuni tehnice, după aceea poziționarea fiecărei piese muzicale într-un context mult mai larg - nu numai în ceea ce privește muzica de flaut, muzica în general, artele în general - , de a face niște paralele și de a-i face pe tinerii muzicieni să-și găsească și să-și construiască singuri profile paralele. Un lucru extrem de interesant în lumea interpretativă - de a găsi paralele către alte arte, către viața care ne înconjoară… Și, într-o ultimă fază, pregătirea unui concert final cu toate aspectele necesare, mai ales - un lucru mai puțin întâlnit la noi - o pregătire psihologică pentru frica de scenă, pentru diferitele temeri legate de un asemenea concert ș.a.m.d.

Iată câteva aspecte extrem de interesante care fac din acest curs de vară, din această școală de vară, locul cel mai important de întâlnire al tinerilor flautiști din România.

Pe 20 iulie, la închiderea acestui stagiu, avem un concert al absolvenților, cu piese extrem de interesante. Îi provoc să abordeze și repertoriul secolului XX, lucru extrem de important în viața flautistică. O avem de partea noastră pe minunata pianistă Verona Maier - o premieră, un lucru extraordinar. Tot cu Verona Maier eu voi face un recital mâine, la Sinagoga din Bistrița, cu un program mai degrabă spiritual, o muzică de cameră, extrem de înaltă.

Așadar, o grămadă de lucruri se petrec la Bistrița. Avem norocul de a ne suprapune și cu Festivalul de poezie și muzică, un festival extrem de important, făcut din entuziasmul aceluiași Centru Cultural județean Bistrița Năsăud; familia Țărmure, iată, își împinge de fiecare dată limitele și duce organizarea culturală din România mai departe.

Vă așteptăm atât la concertul de marți, cât și la concertul din 20 iulie. Între timp, o să avem foarte foarte mult de lucru, o să fim extrem de ocupați ca să îi facem pe acești tineri muzicieni din România mai buni, mai competitivi într-un context internațional.

Declarație preluată de Lucian Haralambie