Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Începe la UNMB proiectul 'VOXearlyMUS' - interviu cu Angela Șindeli, coordonatoarea proiectului

Publicat: joi, 23 Iunie 2016 , ora 11.39
La Universitatea Națională de Muzică din București se desfășoară în perioada 22 iunie - 1 iulie 2016 programul "Getting into the spirit" din cadrul "VOXearlyMUS", acesta fiind rezultatul cooperării mai multor instituții de profil muzical din Europa. Mai multe informații despre obiectivele proiectului, dar și despre seria de manifestări pe care o va cuprinde, ne-a oferit soprana Angela Șindeli în următorul interviu.


Începând de astăzi, 23 iunie 2016, și până pe 30 iunie, la Universitatea Națională de Muzică din București, se derulează un proiect de anvergură internațională - "VOXearlyMUS". Spuneți-ne cum a luat naștere inițiativa acestui proiect și care sunt obiectivele pe care și le propune?

Proiectul de parteneriat strategic Erasmus+ - "VOXearlyMUS" este finanțat din fonduri europene de către Agenția Națională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formarii Profesionale și este primul de acest gen coordonat de Universitatea Națională de Muzică din București. Inițiativa ne aparține nouă, în calitate de coordonatori, însă vine în urma unui parteneriat cu trăinicie, în cadrul programului Erasmus, și cu tradiție, aș putea spune, cu universitățile partenere despre care vă voi vorbi imediat. Obiectivul proiectului este inițierea și pregătirea unor mici ansambluri vocale specializate în repertoriul muzicii vechi. Ne propunem formarea ulterioară a unui modul de master internațional de excelență, având această specializare, zic eu, extrem de ofertantă și de actualitate, pentru studenți, profesori și specialiști.


Pe parcursul acestei săptămâni, vor fi prezente la București, în vederea susținerii de workshop-uri și conferințe, persnalități marcante din domeniul interpretării și predării muzicii vechi. Spuneți-ne câteva dintre numele pe care le regăsim în program, provenind atât din spațiul internațional, cât și din România.

Desigur, acum o să vă menționez și partenerii, cu această ocazie. Este vorba despre Den Haag Royal Conservatoire, primul nostru partener. De aici vom avea bucuria să-l avem alături pe profesorul Isaac Alonso de Molina. De la "Joseph Haydn Konservatorium" din Eisenstadt avem doi participanți Chariklia Apostolu și Alexander Mayr; de la Conservatorio di Musica "Arrigo Boito" ne vom bucura de prezența lui Sergio Foresti și a lui Roberto Gini. De la Vicenza, Conservatorio di Musica "Arrigo Pedrollo", îi vom avea alături pe Lia Serafini și pe Bettina Hoffman. Și nu în ultimul rând, de la Fondazione Italiana per la Musica Antica, Giovanni Togni. Din România, ne vom baza pe expertiza profesorilor Mariana Colpoș, Nicolae Gheorghiță și, respectiv, subsemnata.


În final, spuneți-ne care sunt principalele evenimente ale săptămânii și, desigur, care este publicul lor țintă?

Pe parcursul programului intensiv "Getting into the spirit", primul dintre cele prevăzute în cadrul acestui proiect, vor fi atât activități artistice, cât și activități cu scop pedagogic, conferințe, masterclass-uri, workshop-uri, toate adunate în jurul acestui semn de muzică veche. În ceea ce privește evenimentele artistice, sunt patru la număr și vor avea loc după cum urmează: 23 iunie, concertul de deschidere, la ora 18.00, în sala "George Enescu" a Universității Naționale de Muzică din București; al doilea eveniment artistic va avea loc pe 26 iunie, ora 19.30, la Catedrala Sf. Iosif; pe 29 iunie, partenerul nostru, Centrul Național de Artă "Tinerimea Română" ne va pune la dispoziție sala de concerte, la ora 18.00, iar concertul de închidere va avea loc pe 30 iunie, ora 17.30, la Sala "George Enescu". Vom deschide și vom închide ciclic în sala de concerte a Universității Naționale de Muzică din București. La evenimentele artistice, aș vrea să menționez, publicul este invitat să participe; intrarea la toate aceste evenimente este liberă, așa că invităm pe toată lumea să ne fie alături.


Interviu realizat de Ana Diaconu