Arhivă : Interviuri Înapoi

Mogoșoaia ClasicFest - ediția 2016

Publicat: marți, 24 Mai 2016 , ora 12.37

Sâmbătă și duminică, 28 și 29 mai 2016, vor avea loc primele evenimente din cadrul ediției a V-a a Mogoșoaia ClasicFest, manifestare găzduită de Palatul Brâncovenesc de la Mogoșoaia și organizată de Primăria Municipiului București, prin Centrul Cultural Palatele Brâncovenești de la Porțile Bucureștiului și Asociatia Culturală Pro Valores. Detalii ne-a oferit Sebastian Crăciun, organizator al seriei:


În acest an, Mogoșoaia Clasic Fest de la Palatul Brâncovenesc de la Mogoșoaia ajunge la ediția a V-a, o ediție mai specială pentru că, pe lângă recitalurile cu care i-am obișnuit pe melomani, aducem și două expoziții de fotografie; una - Instantanee muzicale - aparținând cursanților Academiei Icon Arts, iar cealaltă - Patru anotimpuri cu Răzvan Suma, autori Adrian Stoicoviciu și Cristian Preda. De asemenea, vor fi prezentări de compact discuri ale protagoniștilor din festivalul nostru. Vor fi 6 recitaluri de-a lungul a 3 weekend-uri, într-un loc încărcat de istorie și de frumos cum este Palatul Mogoșoaia. Toate concertele vor avea loc în Sala Scoarțelor, iar muzicienii invitați sunt duo-ul chitaristic Olivia Iancu-Claudiu Lobonț, Duo Cello Jaya alcătuit din violonceliștii Ella Bokor și Mircea Marian, care vor fi însoțiți de actrița Ioana Flora și soprana Veronica Anușca. Vor fi recitaluri solo susținute de violistul Lucian Moraru și de violoncelistul Răzvan Suma. Vibrafonistul Alexandru Anastasiu va improviza pe teme clasice, iar ultimul recital va fi susținut de soprana Irina Baianț și de pianista Andreiana Roșca. Irina Baianț, cea care în ultimul timp ne-a obișnuit cu apariții pop sau musical, de această dată vine cu un recital de lied francez și rusesc.

În primele recitaluri, Olivia Iancu și Claudiu Lobonț, duo-ul chitaristic, ne vor prezenta un program alcătuit de William Byrd, Mauro Giuliani, Handel și Piazzolla. A doua zi, alături de Duo Cello Jaya, actrița Ioana Flora și soprana Veronica Anușca vor reda un ambient sonor inedit, într-un format nou de spectacol, menit să apropie publicul de rezonanțele nepovestite ale violoncelului. Muzici semnate de Barriere, de Sebastian Lee, Camille Saint-Saens, Popper sau Diana Gheorghiu se vor îmbina în rostirea actriței Ioana Flora, câștigătoarea din acest an a Premiului Gopo la secțiunea Cea mai bună actriță în rol principal, cu texte aparținând lui Napoleon, Victor Hugo, Kafka, Baudelaire sau Ioan Flora. Concertul va fi urmat de prezentarea compact-discului intitulat Tales of Duo Cello Jaya, primul al formației amintite.

Așadar, nu ratați, între 28 mai și 12 iunie, șase evenimente vizuale, sonore, muzicale în Palatul Mogoșoaia. Toate concertele din cele trei week-end-uri vor începe la ora 12:00.

Declarație preluată de Lucian Haralambie