Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Violoncelistul Andrei Ioniță - concert la Sala Radio

Publicat: vineri, 20 Mai 2016 , ora 11.54

Vineri, 20 mai 2016, îl veți putea urmări pe scena Sălii Radio pe Andrei Ioniță, tânărul violoncelist care anul trecut a obținut premiul I la prestigioasa competiție "Piotr Ilici Ceaikovski" de la Moscova. Despre prezența în concertul programat pentru ora 19.00, pe care îl puteți urmări în direct la Radio România Muzical, Andrei Ioniță ne-a vorbit în cadrul rubricii "Interviul Zilei".


Urci din nou pe scena Sălii Radio, de această dată cu Orchestra Națională Radio - o primă colaborare cu acest ansamblu. Ce ai ales să interpretezi alături de ei?

În program este trecut Concertul de Antonin Dvorak. Mă bucur foarte mult să cânt probabil una dintre cele mai îndrăgite lucrări scrise pentru violoncel și probabil una dintre cele mai îndrăgite lucrări ale lui Dvorak; este un clasic al tuturor violonceliștilor. Este o mare bucurie să revin în țară și să cânt pentru publicul românesc, mai ales în compania Orchestrei Naționale Radio.


Gândindu-ne la faptul că vei cânta și în fața unui public virtual, e o emoție în plus, ținând cont că ești și acasă?

Emoțiile sunt inerente, mai ales atunci când cânt în țară, pentru publicul de acasă, dar deja m-am obișnuit cu transmisiile - cel puți radio sau tv. Mai ales ceea ce s-a întâmplat la Concursul Ceaikovski a fost chiar extraordinar de stresant având în vedere că au urmărit milioane de spectatori și telespectatori. Cel mai important este să mă bucur de atmosfera din cadrul concertului și ca acest lucru să se audă inclusiv la radio, de către ascultători.


Cum arată agenda ta după concertul din această seară?

Săptămâna viitoare voi avea două recitaluri în Bremen și în Dresda, la Dresden Musik Festspiele, un festival organizat de către Ian Vogler (a fost și în comisie la concurs și m-a invitat imediat după aceea). Voi mai cânta și în Rusia Concertul de Șostakovici, după care revin în țară pentru concertele cu Filarmonica, din iunie. Apoi, vara mă așteaptă tot felul de apariții pe la festivaluri de vară prin Germania, Elveția.

Vreau să felicit Radio România Muzical pentru grila de programme, pe care o ascult întotdeauna cu cea mai mare plăcere. Mi se pare că este chiar mult mai bună decât la multe radiouri din Germania. De asta sunt și bucuros că ascultătorii au șansa să aibă acces, până la urmă, la atât de multe concerte de mare calitate și sper să se bucure și de concertul nostru de vineri seara.

Interviu realizat de Lucian Haralambie