Arhivă : Interviuri Înapoi
AUDIO. Interviu cu pianistul Mihai Ritivoiu - solistul Filarmonicii 'George Enescu' în această săptămână
Cele două concerte simfonice săptămânale incluse în stagiunea Filarmonicii "George Enescu" îl aduc pe scena Sălii Mari a Ateneului Român în 12 și 13 mai 2016 pe Mihai Ritivoiu. Pianistul câștigător în 2010 al Concursului organizat de postul nostru sub semnul lui Lipatti și laureat în 2011 al Concursului Internațional "George Enescu" a primit recent Medalia de Aur din partea Societății de Pian Beethoven și desfășoară în prezent o intensă activitate concertistică în spații ca Saint Martin in the Fields și Steinway Hall din Londra. La București, în această săptămână, Mihai Ritivoiu va interpreta sub bagheta lui Jin Wang Concertul nr.3 pentru pian și orchestră de Sergei Prokofiev. Detalii aflați dintr-un interviu cu Mihai Ritivoiu.
Nu este pentru prima dată când cânți pe scena Sălii Mari a Ateneului Român, dar este prima dată în care ești solistul Orchestrei Filarmonicii "George Enescu". Ce înseamnă acest moment pentru tine?
Pe lângă faptul de a cânta cu o orchestră foarte bună, prima orchestră a țări, însemnătatea emoțională este deosebită, deoarece am crescut mergând și ascultând concertele Filarmonicii "George Enescu". Această ocazie de a fi, în sfârșit, solistul acestui ansamblu este o bucurie extraordinară și un moment special pentru mine.
Ai ales un concert dificil, pe care știu că-l cânți pentru prima dată. De fapt, este și prima dată când abordezi un concert de Prokofiev. De ce acest Concert nr.3 și cum l-ai descrie?
Este, într-adevăr, primul concert de Prokofiev pe care-l cânt. Cu cât l-am aprofundat, am fost convins și mai mult că este o lucrare extraordinară. Are niște proporții absolut perfecte, aș putea spune, clasice; este, într-un fel, ancorat foarte bine în clasicism - ca formă, proporții și stil, însă extraordinar de modern, foarte divers, cu o temă romantică, aproape în stil Rahmaninov, în mijlocul părții a treia, în mod foarte surprinzător. Este un concert dificil, cu o orchestrație ingenioasă - tocmai prin acest fapt este solicitant și pentru orchestră, și pentru solist, și ca ansamblu. Însă cu atât mai mult satisfacția unei colaborări reușite este mai mare.
Să vorbim și despre această colaborare. Cum decurge până acum legătura ta cu orchestra și cu dirijorul Jin Wang, înainte de concert?
Cu dirijorul Jin Wang m-am întâlnit pentru prima dată marți seară, pentru o repetiție de cabină. După aceea, prima repetiție cu orchestra a avut loc miercuri dimineață. Ne-am înțeles foarte bine și ușor asupra interpretării acestui concert. Orchestra a sunat extraordinar și a fost o plăcere încă de la prima repetiție.
Ce ne poți spune despre programul tău următor? Când te mai ascultăm în România?
Sunt foarte bucuros să mă întorc în România destul de curând, în luna septembrie, pentru un concert tot la Ateneul Român, în deschiderea Concursului Internațional "George Enescu". Este vorba despre Tripul Concert pentru pentru pian, vioară, violoncel și orchestră de Ludwig van Beethoven. Pe scenă îi voi avea alături pe alți doi foști laureați ai Concursului Enescu și distinși muzicieni - Anna Țifu la vioară și Valentin Răduțiu la violoncel, concertul fiind dirijat de maestrul Horia Andreescu. Iar imediat după voi avea un mic turneu care va include trei recitaluri în Japonia, în Insula Hokaido, cu un program Beethoven, Chopin, Liszt.