Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu Dragoș Călin, președintele Concursului Național 'Mihail Jora'

Publicat: luni, 9 Mai 2016 , ora 12.31

Între 9 și 15 mai 2016 se desfășoară a 25-a ediție a Concursului Național de interpretare și critică muzicală "Mihail Jora"; gala laureaților va avea loc la Ateneul Român, pe 16 mai. Este prima ediție care îl are președinte pe conf.univ.dr. Dragoș Călin, care a declarat:


"Acest concurs are deja o istorie de 25 de ani - deci, iată, un sfert de secol - în care s-au perindat foarte multe dintre actualele nume de referință ale muzicii românești, cele ce s-au aflat printre laureații acestei competiții. Din păcate, în ultimii ani, din cauza unor finanțări din ce în ce mai puțin susținute - acesta fiind trendul întregii culturi din România, din păcate - concursul a început să decadă. Odată cu preluarea lui, mi-am propus ca încet încet să-l pot ridica la un nivel cel puțin la fel de important la care a fost el în momentul în care a apărut. Eu sper ca această primă ediție să fie un semnal pentru următoarele, care să se dovedească din ce în ce mai importante și să atragă din ce în ce mai mulți tineri muzicieni.

În ediția de față am reușit o finanțare cu totul specială; este adevărat însă că destul de târziu. Valoarea premiilor este deosebită. Avem Premiul I la secțiunile interpretative - pian, violoncel și canto - în valoare de 3000 euro. Premiul al II-lea la aceleași secțiuni e în valoare de 1000 euro. Mai avem un premiu special, pentru cea mai bună interpretare a unei lucrări de Mihail Jora, care are de asemenea o valoare de 1000 euro, precum și diferite alte premii de la sponsori, care oferă fie premii în bani, fie premii constând în stagii de practică, așa cum oferă Radio România Muzical - cu amabilitatea și cu promptitudinea-i cunoscute a venit în sprijinul tinerilor muzicologi de data aceasta, cealaltă secțiune, care oferă de asemenea două premii: premiul I în valoare de 1500 euro și premiul al II-lea în valoare de 500 euro.

Din păcate, din cauza târziei anunțări a acestor premii deosebite, nu avem un număr foarte mare de candidați, totuși el este net superior ultimelor ediții. Astfel, la canto avem un număr de 20 de candidați, la violoncel avem 12 candidați, dar aș ține să specific faptul că toți cei înscriși se numără printre vârfurile generațiilor din care fac parte. Avem și la pian un număr de 6 candidați, dintre care 2 vin din străinătate. Țin să menționez faptul că concursul este unul național, dar se adresează și tinerilor muzicieni de origine română care trăiesc în alte părți. La muzicologie avem un număr de 4 candidați, care s-au prezentat cu niște lucrări destul de dificile pe care le-am impus și, din câte știu, candidații sunt unii dintre cei mai valoroși ai generații, de asemenea.

Sperăm să găsim, în momentul în care se vor deschide plicurile de concurs, lucrări pe măsura așteptărilor noastre."

Declarație preluată de Cristina Comandașu