Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu Alexandru Anastasiu despre Turneul 'Power Vibes - Azul'

Publicat: joi, 21 Aprilie 2016 , ora 15.43

Sâmbătă, 23 aprilie 2016, are loc primul recital din cadrul Turneului "Power Vibes - Azul" susținut de percuționistul Alexandru Anastasiu alături de flautista Ioana Turcu și Irina Rădulescu - marimbă. Cei trei artiști definesc proiectul ca fiind un "spectacol al armoniei și ritmului, o explozie de energie și dinamism". Alexandru Anastasiu a vorbit despre "Power Vibes - Azul" în cadrul rubricii "Interviul Zilei".


După două festivaluri dedicate muzicii de percuție, acum propui publicului un nou proiect - Power Vibes - Azul. Unde va debuta acest turneu?

Acest turneu va debuta la Râșnov, în Piața Unirii, unde se întâmplă din doi în doi ani Rosenau Cross Beats, un eveniment în care percuția este în prim plan. Vom continua la Filarmonica "Paul Constantinescu" din Ploiești, pentru ca, bineînțeles, după aceea să venim la Sala Radio - un concert așteptat de toată lumea - și vom încheia pe 7 și pe 8 mai, la Sibiu și la Cisnădie.


Care este muzica pe care o veți interpreta în acest turneu și cine va evolua alături de tine, pe scenă?

Am să încep cu colegii mei: Ioana Turcu - flautistă (care este și sora mea), Irina Rădulescu - marimbă și ne vor mai ajuta colegii noștri percuționiști pentru ultima piesă din program, Tendresa, respectiv Alexandru Sturzu, Gabriel Barani și Andreea Vătui. Este un program divers, alcătuit din piese care ne conduc în zona muzicii de film. Este vorba despre Nathan Daughtrey - "Azul", piesa care dă și titlul albumului nostru pe care-l vom lansa cu ocazia acestui turneu. Mai este vorba despre piesa lui Emmanuel Séjourné, Sigismun Toduță - Sonata pentru flaut și pian, transcrisă pentru vibrafon și marimbă, și, de asemenea, sunt și piese solo cum ar fi "Lullaby for Evelin" al lui David Edgar Brown, pe care o va interpreta Irina sau Sigfrid Karg-Elert - Chaconne Caprice, pe care o va cânta Ioana, precum și piesa mea solo pe care am și compus-o - "Neverending story". După cum am spus, vom încheia cu Tendresa, o piesă scrisă de Salvador Jesus, cu porecla sa Chapi, o piesă care este foarte ritmată și unde ne vor ajuta și cei trei colegi ai noștri percuționiști.


Ai vorbit de o piesă pe care o și semnezi. Ce te-a inspirat?

Această compoziție sugerează practic un carusel al celor mai profunde stări sufletești, o poveste fără sfârșit a sufletului uman aflat într-o perpetuă căutare a împlinirii printr-o iubire absolută. Am fost puțin descriptiv, dar am încercat să transpun aceste sentimente prin muzică și, în general, cred că asta e menirea oricărui compozitor, să transmită cât mai mult prin muzica sa.

Nu în ultimul rând, pe ascultătorii Radio România îi invit să vină alături de noi la acest eveniment pentru că este, într-adevăr, special atât prin întâlnirea celor trei instrumente, cât și prin repertoriul abordat și imprimat pentru prima dată de către cineva pe compact disc.

Interviu realizat de Lucian Haralambie