Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. 'Tatăl meu a trăit pentru muzica lui și a ținut foarte mult ca aceasta să fie cântată'

Publicat: marți, 19 Aprilie 2016 , ora 14.18

Interviu cu Sabina Draga, fiica autorului George Draga 

În această seară de 19 aprilie 2016, membri ai Ansamblului Profil, una dintre cele mai bine cotate formații pe terenul interpretării muzicii contemporane românești, propun un portret George Draga în Aula Palatului Cantacuzino. Născut în 26 aprilie 1935 în județul Arad, George Draga a fost un muzician activ până la stingerea sa din viață, în 2008. Creatorul român a activat și în domeniul muzicologiei ca redactor la Revista "Muzica" a Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor, cu studii asupra unor lucrări semnate de Aurel Stroe, Ștefan Niculescu și Tiberiu Olah. Recitalul cameral susținut de Ansamblul Profil este precedat de cuvântul introductiv al compozitorului Dan Dediu. Cu acest prilej am stat de vorbă cu fiica autorului, Sabina Draga, conf.univ. în cadrul Departamentului de limba și literatura engleză din Universitatea București.

Ce înseamnă acest moment pentru dumneavoastră, care sunteți direct implicată în păstrarea moștenirii spirituale a compozitorului George Draga?

Este, fără îndoială, o ocazie cu totul specială și aș dori să mulțumesc din suflet în primul rând directorului Ansamblului Profil, compozitorul Dan Dediu, dar și doamnei directoare a Muzeului "George Enescu", Cristina Andrei, și deloc în ultimul rând doamnei compozitoare Maria Cârneci, care s-a ocupat de organizarea acestui concert. Tatăl meu a trăit pentru muzica lui și a ținut foarte mult ca aceasta să fie cântată. Muzica este o artă vie, care nu există decât prin interpreții săi. Este un prilej de mare bucurie că, în această seară, muzica tatălui meu va fi interpretată de o formație prestigioasă. Aș dori să subliniez faptul că, în calitate de meloman nespecialist dar dedicat, îi apreciez deosebit de mult pe membrii formației Profil care vor cânta în această seară - Diana Moș, Petru Nemțeanu, Marian Movileanu, Mircea Maria și Adriana Maier - și aș dori să mulțumesc fiecăruia dintre ei pentru că s-a aplecat cu atâta amabilitate asupra muzicii tatălui meu.


Vor fi interpretate patru lucrări camerale. Cum a fost făcută selecția programului?

În cursul unei conversații foarte plăcute pe care am avut-o cu domnul Dan Dediu, care a ales niște piese camerale pe care le-a considerat potrivite tipului de muzică pe care o interpretează de obicei formația Profil. Tatăl meu a compus într-o varietate stilistică foarte mare. Pe de altă parte însă, în ultimii ani ai vieții sale muzica l-a susținut moral foarte mult; deci s-a jucat de-a compoziția, a compus într-un registru serios, a făcut tot felul de experimente, deci, există o varietate stilistică deosebit de mare. Dan Dediu a ținut foarte mult ca aceste piese să se încadreze în categoria de muzică nouă, așa cum o înțelege formația Profil, și, drept urmare, a fost o selecție avizată.

Interviu realizat de Ioana Marghita