Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Sascha Goetzel - dirijorul programului Mozart/Brahms de la Sala Radio

Publicat: vineri, 15 Aprilie 2016 , ora 11.45
Afișul concertului Mozart/Brahms prezentat de Orchestra Națională Radio vineri, 15 aprilie 2016, începând cu ora 19.00, reunește trei mari muzicieni: dirijorul vienez Sascha Goetzel, Alexandru Tomescu - vioară și Ladislau Cristian Andriș - violă. Sascha Goetzel este director artistic, dirijor principal pentru Borusan Istanbul Philharmonic Orchestra și, în același timp, invitatul nostru în cadrul rubricii "Interviul Zilei".


Bine ați revenit! Aveți o strânsă legătură cu România și cu această orchestră. Cum a evoluat acest dialog muzical dintre dumneavoastră și ansamblu?

Mă bucur să revin în fiecare an aici și să văd, în special, cum tinerii muzicieni sunt integrați în orchestră. Cred că Orchestra Națională Radio dezvoltă o nouă energie cu acești interpreți tineri care își doresc să facă muzică. Se simte pasiunea lor pentru artă. Ansamblul acesta este un corp sonor aparte cu ajutorul căruia poți obține lucruri minunate și poți direcționa toată energia lor pentru a evidenția un anumit carater al muzicii. În această seară avem un program Mozart-Brahms și veți auzi cât de diferite sunt cele două viziuni ale acestor creatori doar prin caracterul pe care îl vom aborda, prin forma pe care o vor lua lucrările lor. Acest lucru este posibil pentru că în fața mea este un ansamblu foarte flexibil și asta se datorează, cum spuneam, muzicienilor tineri. Mă bucură colaborarea cu ei.


Dacă este să vorbim despre o particularitate a Orchestrei Naționale Radio, care ar fi aceea?

Nivelul individual de pregătire a instrumentiștilor este unul foarte bun. Toți sunt bine pregătiți din punct de vedere tehnic și muzical, însă mi-aș dori să fie mult mai atenți la gesturile meu. Sunt momente în care trebuie să opresc repetiția pentru că orchestra nu îmi urmărește mâinile. E un lucru care se poate realiza foarte ușor. Dacă membrii orchestrei ar urmări cu atenție dirijorul, ar fi posibil să ajungem la rezultate mult mai bune într-un timp mult mai scurt. Este un proces care necesită timp, oricum e o schimbare față de primele colaborări. Îmi amintesc că la început opream muzica foarte des. Dirijorul, de obicei, impune anumite lucruri și nu cred că este o abordare tocmai potrivită. El trebuie să-i invite pe cei din orchestră să facă muzică. Bineînțeles că și ei trebuie să fie pregătiți pentru această "invitație", să știe ce urmează în discursul muzical. Câteodată am senzația că nu toți instrumentiștii sunt pregătiți pentru a fi invitați... e un potențial foarte mare aici. Apreciez Orchestra Națională Radio pentru calitatea artiștilor și pentru educația lor și consider că putem avea incursiuni muzicale frumoase!


Colaborați cu doi soliști în această seară - violonistul Alexandru Tomescu și violistul Cristian Andriș...

Este minunat că soliștii sunt intepreți români. Fiecare țară ar trebui să fie mândră de muzicienii ei. Va fi un concert minunat pentru că avem șansa să arătăm această relație dintre artiștii români și o orchestră românească în fața cărora va sta un dirijor străin, iar împreună vor construi un "pod" către publicul din România. Cred că asta este cel mai important. Legat de intepretare, nu cred că există bine sau rău, nu există o opinie absolută. Dacă soliștii se simt confortabil și oferă cea mai bună interpretare a lor, atunci muzica vorbește direct inimilor ascultătorilor. Aste ne dorim, de fapt, și vreau să cred că o vom și realiza. Va fi o călătorie muzicală prin lumea lui Mozart și a lui Brahms. În zilele noastre, cu atât de multă presiune din toate părțile, consider că este important ca muzica să se întoarcă la origini. Nu trebuie să fim preocupați de partea materială, nu asta înseamnă muzica, ci trebuie să purificăm această lume. Trebuie să ne întoarcem la sentimentul că oamenii vin să ne asculte pentru că noi îi bucurăm. Vreau să contruiesc acest "pod" dintre artiști și public și să avem un scop comun. Vă rog să ne unim, să credem unii în ceilalți, să fim oameni pentru că muzica este limbajul universal. Trebuie să facem asta din ce în ce mai des!

Interviu realizat de Lucian Haralambie