Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Litigiul privind retrocedarea Muzeului Memorial 'Octavian Goga' a luat sfârșit

Publicat: marți, 5 Aprilie 2016 , ora 10.54
Spre finele anului trecut, s-a pronunțat soluția finală în cazul retrocedării Muzeului Memorial "Octavian Goga", situat în localitatea Ciucea, județul Cluj. Castelul este renumit, printre altele, și pentru faptul că găzduiește unul dintre pianele pe care a cântat Dinu Lipatti. Mai multe detalii despre situația actuală a muzeului și despre programul prin care se urmărește reconfirmarea acestuia ca obiectiv turistic de mare însemnătate pentru cultura românească, aflăm de la Ioana Lidia Ilea, director general al instituției:


Nu cu mult timp în urmă, în data de 22 octombrie 2015, Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat soluția finală privind problema retrocedării castelului de la Ciucea. Litigiul a fost declanșat de succesorii pe linie fraternă a Veturiei Goga și s-a desfășurat pe o perioadă de nu mai puțin de 10 ani. Care a fost deznodământul procesului și în ce manieră se va reflecta acesta asupra situației prezente și viitoare a muzeului?

Muzeul a fost doar obiectul procesului. Totuși, soluția Înaltei Curți de Casație și Justiție, care a menținut soluția Curții de Apel București, sună cam de maniera următoare: se anulează actul de donație, dar se menține testamentul lui Goga, care are același conținut, în mare, cu actul de donație. Deci, toată proprietatea de la Ciucea, în opinia mea, interpretând această soluție, ar rămâne statului.


Ce evenimente va găzdui muzeul în viitor și care este strategia prin care vă propuneți readucerea fluxului de turiști la nivelul la care se afla anterior acestei perioade de incertitudine?

Am pregătit o serie de evenimente care sperăm să atragă un număr semnificativ de vizitatori. Chiar în momentul de față există o expoziție de pictură, peisajele Coleției Goga; în data de 16 mai, va avea loc "Noaptea muzeelor", și Muzeul Memorial "Octavian Goga" va face parte din acest eveniment internațional. Pentru "Noaptea muzeelor" pregătim o serie de expoziții. Pe timpul verii va avea loc o expoziție, "Veturia și Octavian Goga", o expoziție cu caracter memorialistic, în special o expoziție de fotografii și documente. Apoi, în lunile septembrie-decembrie, vom organiza un recital de poezie și cântece, versurile fiind din lirica lui Octavian Goga - Dorurile mele, încadrat în programul de educație muzeală. În luna octombrie va avea loc Festivalul Național de Poezie "Zilele Octavian Goga".


Pentru a vorbi puțin despre patrimoniul muzeului Octavian Goga, amintim despre pianul Bechstein, cunoscut drept unul dintre instrumentele pe care a cântat Dinu Lipatti. Ce se cunoaște despre legăturile pe care marele pianist le-a avut cu familia Goga și, implicit, cu reședința acesteia, actualmente muzeul Goga?

Dinu Lipatti era prieten al familiei Goga și a fost invitat la castel, unde a concertat pe acest pian. Este un pian Bechstein de la începutul secolului XX.


Se preconizează, în viitorul mai mult sau mai puțin apropiat, vreun eveniment care să pună în valoare acest pian?

Pentru programele muzicale susținute, de exemplu, de experții de la Școala Populară de Artă s-a folosit acest pian. Anul acesta, ca acțiune preconizată amintim că, în cadrul evenimentului "Noaptea muzeelor", experții de la Școala Populară de Artă "Tudor Jarda" din Cluj vor concerta la acest pian.


Nu în ultimul rând, vorbiți-ne și despre Veturia Goga care, deși poate pentru mulți este cunoscută doar ca soția poetului și omului politic, Octavian Goga, a fost ea însăși o reputată soprană, renumită mai ales pentru aparițiile pe scena Festivalului de la Bayreuth. Există mărturii legate de cariera muzicală a Veturiei Goga între obiectele pe care le găzduiește muzeul de la Ciucea?

Există câteva lucruri care ar putea face o legătură cu partea de carieră muzicală a Veturiei Goga. Ca exemplu, amintesc o lucrare de grafică, o caricatură reprezentând-o pe Veturia Goga într-o operă wagneriană.


Interviu realizat de Ana Diaconu