Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Wrocław - Capitală Culturală Europeană a anului 2016. Interviu cu Thomasz Kluz, Institutul Polonez din București

Publicat: marți, 5 Aprilie 2016 , ora 9.32
Wrocław a fost desemnat anul acesta, alături de orașul spaniol San Sebastian, Capitală Culturală Europeană. Aflăm mai multe despre atuurile prin care orașul polonez s-a remarcat în cursa pentru dobândirea acestui titlu de la Tomasz Kluz, coordanator de proiecte în cadrul Institutului Polonez din București.


Pentru obținerea titlului de capitală culturală europeană a anului 2016 au candidat 11 orașe poloneze. De ce credeți că Wrocław s-a situat în fruntea preferințelor?

A fost o alegere, într-adevăr, destul de grea, fapt pe care l-a subliniat și comisia. Fiecare dintre orașele poloneze a abordat altfel această sarcină, de a pregăti un program foarte bun. Wrocław a câștigat fiindcă a pregătit un program din cel mai amplu, care includea cele trei teatre prezente în oraș, filamonici și alte instituții importante ale culturii și, totodată, propunea implicarea societăților, a locuitorilor din oraș. În Wrocław exită mai multe asociații ale locuitorilor, care se implică și ele în cultură, care creează evenimente culturale și, astfel, implicarea insituțiilor orășenești și a celor ale locuitorilor a fost o combinație câștigătoare.


În 2014 a fost inaugurată în Wrocław una dintre cele mai moderne săli de concerte din Europa, National Forum of Music. Credeți că a reprezentat un factor important pentru câștigarea titlului?

Cu siguranță, o astfel de instituție este unică pentru mult mai multe orașe din Europa; Forumul Muzicii din Wroclaw este casa mai multor ansambluri profesioniste din oraș. Este și locul în care se desfășoară unul dintre cele mai importante evenimente culturale ale orașului, "Wratislavia Cantans". Este un loc viu, un loc în care aproape în fiecare zi iubitorii de muzică pot merge la un concert.


Se anunță, la Institutul Polonez din București, vreun eveniment corelat cu seria de manifestări din Wrocław?

Da, unul dintre teatrele din Wrocław, teatrul ZAR, legat de Institutul de Cercetare Grotowski, va fi prezent în cadrul Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu și va aduce un spectacol muzical, bazat pe cântece ale armenilor. Spectacolul se cheammă "Armine, Sister" și va fi prezentat de două ori în deschiderea Festivalului de Teatru de la Sibiu. Este un eveniment deopotrivă muzical și teatral. Dar practic, în fiecare eveniment mai mare pregătit de Institutul Polonez, încercăm să strecurăm evenimente legate de creatorii din Wroclaw, pe care îi invităm aici și îi prezentam publicului românesc.


În final, care credeți că vor fi urmările pe termen lung asupra renumelui european al orașului Wroclaw și al Poloniei, în general?

Titlul de capitală europeană a culturii înseamnă foarte mulți bani veniți din fondurile europene pentru dezvoltarea infrastructurii culturale. Mulțumită acestor fonduri s-au modernizat și s-au construit mai multe clădiri și instituții de cultură în oraș, iar acest lucru, pur și simplu, rămâne pentru locuitorii de acolo pentru mai mult timp. Cât despre cei care află ce se întâmplă în Wroclaw, despre cultura orașului Wroclaw, și vor să îl viziteze, vor afla mai bine ce înseamnă, de fapt, Polonia de astăzi.


Interviu realizat de Ana Diaconu