Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu pianistul Daniel Goiți

Publicat: vineri, 1 Aprilie 2016 , ora 10.25

Concertul din seara de 1 aprilie 2016 îi aduce pe scena Sălii Radio, ca invitați pe pianistul Daniel Goiți și pe dirijorul Julien Salemkour. Detalii despre eveniment am aflat de la solistul serii.


Cum este să fiți din nou alături de Orchestra Națională Radio pe scenă?

Mă simt foarte bine, onorat în primul rând. Întotdeauna în capitală să cânți cu cele două orchestre, cele mai importante orchestre din România, e o onoare, o cinste și, sigur, o responsabilitate imensă. Sper să fac față cu bine. Am repetat foarte bine în prima zi, lucrurile încep să se așeze. Sunt bucuros că observ o creștere a nivelului și sunt convins că o să fie un concert extrem de bun.


Cum este colaborarea dumneavoastră cu dirijorul Julien Salemkour?

Foarte bună, iar în seara concertului va fi excelentă.


Veți cânta unul dintre cele mai importante și frumoase concerte scrise pentru instrumentul dumneavoastră. Cum a apărut această alegere?

S-a cerut, Concertul de Ceaikovski. Era la alegere între Grieg și Ceaikovski - probabil astea nu s-au cântat în ultimul timp - și am ales Ceaikovski pentru că e mai impozant, e mai amplu, mai mare, mai arătos și extrem de dificil.


Ce alte proiecte mai pregătiți acum, pentru viitorul apropiat?

Într-o săptămână sau două, un concert de Rahmaninov în Pitești. Vom face în "Toamna muzicală clujeană" un concert care va readuce în mintea spectatorilor primul concert al Filarmonicii din Cluj. Va fi același program cu care s-a început această muncă. Am onoarea să cânt cu ei și cu maestrul Horia Andreescu tot Rahmaninov nr.2. În rest, multe comisii, examene, concursuri.


Cum este, după părerea dumneavoastră, nivelul studenților de acum de la pian? Cum evoluează lucrurile?

S-a tot vorbit de o evoluție negativă a nivelului studenților noștri, a elevilor noștri. Din ce am remarcat eu, vârfurile au rămas întotdeauna aceleași, sunt în top, sunt poate mai buni decât am fost noi când eram tineri ca ei. Eu nu pot decât să mă bucur că avem astfel de copii, că avem pianiști fenomenali. Cu cât îi avem pe ei mai aproape, cu atât nivelul nostru este mai bun, concertele vor fi mai spectaculoase, vor fi mai bune. E bine să se antreneze în străinătate, în mari universități, mari academii de muzică, dar după aia, dacă s-ar putea să-i avem aici, mai pe aproape, ar fi extraordinar. Eu m-aș bucura foarte mult.

Interviu realizat de Radu Mihalache