Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu dirijorul Christoph Adt

Publicat: miercuri, 30 Martie 2016 , ora 10.52

Miercuri, 30 martie 2016, Orchestra de Cameră Radio îi are ca invitați pe dirijorul Christoph Adt și pe pianista Dana Borșan. Programul este unul ce aduce muzică din Baroc și Clasicism. Detalii despre eveniment am aflat de la dirijorul Christoph Adt.


Maestre, cum este să vă aflați din nou în România? Orchestra Națională Radio este un ansamblu la pupitrul căruia v-ați mai aflat.

Este o senzație minunată, pentru că, nu-mi aduc aminte exact, dar sunt mai bine de 20 de ani de când tot revin aici. Am legat aici o adevărată prietenie, atât artistică, dar și umană, personală. Această conexiune se poate simți și pe scenă pentru că muzica pe care o facem este una frumoasă.


Cum este colaborarea dumneavoastră cu pianista Dana Borșan?

O cunosc pe Dana Borșan de foarte, foarte mulți ani. Primul concert împreună l-am avut în Germania acum vreo 25 de ani. Ea este un artist minunat și o foarte bună pianistă. Îmi place stilul ei și iubesc modul ei de a face muzică.


Aveți un program foarte variat, de la Handel și până la Mozart și Haydn. Cum a luat acesta naștere?

A fost o propunere a managementului acestei orchestre și mi-a plăcut foarte mult, în primul rând pentru că eu cred că cea mai educativă perioadă din istoria muzicii poate fi găsită în mijlocul veacului al XVIII-lea. De acolo putem merge atât înainte, cât și înapoi, așa că Handel este foarte plăcut că îl pot face aici. Cred că opusul lui este de asemenea unul destul de jucăuș, ca și celelalte două lucrări de Mozart și Haydn. Nu este doar măreț grandios - moltissimo attacca - are și ceva ludic, la fel ca Haydn. Cele trei lucrări sunt la același nivel de intensitate, însă oferă o senzație diferită.


Veți mai susține concerte anul acesta în România?

Anul acesta nu, însă voi reveni în 2017 la pupitrul Orchestrei Naționale Radio. Îi invit pe ascultători să vină în această seară aici, pentru că va fi minunat. Cred că trebuie doar să veniți și să vă bucurați!

Interviu realizat de Radu Mihalache