Arhivă : Interviuri Înapoi

Interviu cu violonistul Remus Azoiței

Publicat: vineri, 5 Februarie 2016 , ora 14.49

Vineri, 5 februarie 2015, violonistul Remus Azoiței cântă la Beirut în compania Orchestrei Filarmonicii din Liban, dirijată de Lubnan Baalbaki. Mai multe detalii despre eveniment am aflat chiar de la muzician:

Este o experiență nouă pentru mine. Voi interpreta Concertul de Brahms alături de Filarmonica din Liban. Nu știu ce să aștept efectiv, mă duc cu inima deschisă. N-am mai fost la Beirut înainte și înțeleg că este un oraș vibrant și lumea iubește muzica clasică. Mă duc să am tot ce am mai bun.

Veți cânta sub bagheta lui Lubnan Baalbaki, un muzician care și-a realizat studiile în România. Ați mai colaborat?

Nu am mai colaborat cu el și am auzit numai lucruri minunate despre domnia sa. Mai mult de atât, am foarte mulți colegi de Conservator care în mod curent cântă în Filarmonica din Liban: primul flautist - Alin Tătaru și primul clarinetist - Gheorghiu și sunt mai mulți violoniști. Tuți sunt foarte entuziasmați că voi sosi și abia aștept să-i văd.

Cum de ați ales acest Concert în Re major de Brahms?

Acest concert îl cânt de mai multe ori în această primăvară. Vinerea trecută l-am avut la Istambul și a fost ceva cu adevărat deosebit, sala absolut plină și orchestra foarte bună. A fost o experiență extraordinară și îl voi cânta și la București la Ateneu pe 31 martie - 1 aprilie. Apoi la Sibiu, la Chișinău, la Iași. Practic sunt sub constelația Concertului de Brahms în aceste săptămâni.

Chiar mi-ați anticipat următoarea întrebare. Pregătiți practic un mini-turneu România și Republica Moldova?

E cam mult spus... Aceste concerte vor fi intercalate de altele, pe care le am la Londra și în alte părți și petrec foarte mult timp în aeroporturi, după cum vă dați seama.

Ce alte surprize mai pregătiți publicului?

Pe 13 aprilie voi avea un recital în cadrul festivalului Yehudi Menuhin la Londra. Este un eveniment enorm, aici vor veni nume foarte mari din toată lumea. Am avut onoarea să fiu invitat să suțin un concert. La ediția din acest an, totul are cumvo o conexiune cu Enescu și cu Bartok, doi giganți care au fost alături de Menuhin și pe care îi celebrăm în acest an. Voi interpreta, printre altele, Sonata a III-a În caracter popular românesc, dar și Sonata în La major de Brahms, cu pianistul Eduard Stan. Concertul este la Royal Academy of Music, care este casa mea... Acolo va avea loc și masterclass-ul pe care îl voi susține pe tema Enescu.

Interviu realizat de Radu Mihalache