Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Recital Andrei Ioniță la Berlin

Publicat: marți, 19 Ianuarie 2016 , ora 11.37

După recitalul susținut duminică, 17 ianuarie 2016, la Castelul Glienicke din Berlin, Andrei Ioniță are programată miercuri, 20 ianuarie, o nouă prezență pe o scenă din Capitala Germaniei. Violoncelistul român va evolua alături de pianista japoneză Naoko Sonoda într-un program francez, înscris în seria "Concertelor Espresso", desfășurată la Konzerthaus din Berlin.


Pentru a doua oară în patru zile susții un recital la Berlin. Care este programul pe care-l vei interpreta la Konzerthaus?

Voi propune un program franțuzesc, ca și în Castelul Glienicke, Sonata de Debussy și Sonata de Franck. Voi cânta în cadrul Stagiunii Espresso Konzerte, ceea ce înseamnă concerte relativ scurte, de 45 de minute de muzică. În plus, voi și modera concertul. De asta m-am și gândit la acest program franțuzesc și, de asemenea, nu foarte lung.


Vei evolua alături de un alt laureat al Concursului Internațional "Ceaikovski", pianista Naoko Sonoda. Cum decurge această colaborare?

Noi ne-am întâlnit în facultate, în conservator. Ea lucrează de fapt în UDK, la clasa de violoncel a profesorului meu și am parcurs împreună toate concursurile internaționale pe care le-am făcut și anul trecut și în 2014. De fiecare dată când este vorba de un recital cu pian cântăm împreună și ne înțelegem deja foarte bine.


E clar că rezultatul Concursului Internațional "Ceaikovski" de anul trecut ți-a oferit noi posibilități. Cum simți tu acum toată această experiență?

Sunt multe uși deschise. De asemenea, este și o mare responsabilitate pe care o simt ca și câștigător al acestui concurs. E vorba și de tradiția de peste 50 de ani deja pe care această competiție o are, dar, în același timp, asta este ceea ce mi-am dorit - să fiu pe scenă, să cânt - și mă bucur de toate aceste oportunități care tot apar. Să vedem cât de departe va merge.


Concret, care este programul pentru perioada următoare și când vei concerta pe o scenă românească?

În luna februarie nici nu voi mai fi în Berlin; chiar duminica viitoare, pe 24 ianuarie, voi pleca în Liechtenstein. Acolo voi avea un concert cu orchestra. De asemenea, voi pleca la Paris pentru niște înregistrări. Mă voi întoarce în Elveția pentru concerte și pentru un festival unde voi fi solist invitat, apoi voi pleca Coreea, la un festival important. După aceea, în luna martie, voi cânta cu Orchestra Națională de Tineret în București.

Interviu realizat de Lucian Haralambie