Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Săptămâna României în cadrul Europa Season

Publicat: marți, 12 Ianuarie 2016 , ora 12.34

Europa Season - seria de concerte derulată de Filarmonica "Oltenia" - continuă zilele acestea cu o săptămână dedicată României. Despre evenimentele care încep marți, 12 ianuarie 2016, ne vorbește Vlad Drăgulescu, managerul Filarmonicii din Craiova.


Săptămâna aceasta din cadrul Seriei Europa Season, derulată de Filarmonica "Oltenia", este dedicată României. Ce ați pregătit pentru public în aceste zile?

Începând din seara aceasta avem o serie de patru evenimente dedicată muzicii, muzicienilor, compozitorilor, studenților, universităților de muzică din România, așa cum facem în fiecare săptămână de altfel pentru fiecare țară membră a Uniunii Europene. În această seară, de la ora 19:00, Evelina Andrieș, o tânără studentă a Universității Naționale de Muzică din București la harpă, ne va vorbi despre alegerea ei; de ce a ales UNMB-ul, de ce a ales să studieze harpa și ne va povesti puțin despre cum funcționează sistemul educațional al acestei universități. Mâine seară, tot la ora 19:00, în Sala "Filip Lazăr" de această dată, în Filarmonica "Oltenia", doamna Liliana Staicu va fi alături de noi și va prezenta Orchestrele și Corurile Radio România. Joi seară îi avem pe Mihnea Ignat, Liviu Prunaru și compozitoarea Doina Rotaru alături de noi la o seară prietenească, o seară în care ne întâlnim cu publicul și povestim despre ce urmează să audiem în seara următoare.


Pentru că ați ajuns la seara de vineri, săptămâna dedicată țării noastre se încheie cu acest concert susținut de Orchestra Filarmonicii "Oltenia". Care este programul acestei seri, care marchează și Ziua Culturii Naționale?

Preludiul la unison din Suita nr.1 în Do major op.9 de George Enescu va deschide concertul nostru, apoi lucrarea Doinei Rotaru - Clocks 3 pentru orchestră - în primă audiție, Mozart - Simfonia nr.36 în Do major în partea a doua, iar Concertul în Re major pentru vioară și orchestră op.61 al lui Ludwig van Beethoven vine și închide programul de vineri seară.


Care sunt proiectele filarmonicii craiovene pentru 2016?

În primul rând să ducem la capăt această stagiune specială pe care noi am pregătit-o. Mai avem încă 19 concerte dacă îl punem la socoteală și pe acesta din această săptămână a României. Apoi, deja lucrăm pentru stagiunea următoare, care de asemenea va fi o stagiune specială, va purta numele de "Amitie Season" - Stagiunea prieteniei, stagiune în care ne vom concentra foarte mult pe diaspora muzicală românească. Încercăm să aducem cât mai mulți dintre muzicienii noștri plecați și stabiliți peste hotare. Cred în aproximativ o lună vom putea deja să scoatem în atenția publicului și componența acestei stagiuni. Festivalul Internațional "Craiova muzicală" va fi între 18 noiembrie și 1 decembrie în acest an, cu o latură contemporană foarte bine pronunțată; ediția aceasta, a 43-a, fiind dedicată acestei muzici. Mai avem stagiunea noastră estivală obișnuită și, bineînțeles, surpriza de la Sala Polivalentă, care va fi undeva la sfârșitul lunii septembrie.


Interviu realizat de Lucian Haralambie