Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu violonistul Bogdan Văcărescu despre albumul Violin and Piano Thrillers

Publicat: joi, 17 Decembrie 2015 , ora 9.24

Violonistul român Bogdan Văcărescu, un muzician cu o bogată experiență pe scenele de concert din întreaga lume, a lansat pe 9 decembrie albumul "Violin and Piano Thrillers", cu lucrări mai puțin cunoscute din creația unor compozitori de referință. I-a fost alături pianistul Julian Jacobson, într-un proiect despre care ne vorbește însuși Bogdan Văcărescu:


Stimate domnule Bogdan Văcărescu, pe 9 decembrie ați lansat albumul Violin and piano thrillers, alături de pianistul Julian Jacobson. Cum a apărut ideea apariției acestui CD?

De mult am avut o idee să fac un CD dar nu am avut timp sau posibilități, pentru că am fost totdeauna foarte ocupat cu alte programe. Sunt de aproape 15 ani sunt în trei grupuri care fac diferite tipuri de muzică. Anul acesta am zis trebuie făcut neapărat. Am avut suportul a câtorva societăți, de fapt, Societatea Muzicală condusă de Adrian Tuchel se cheamă The New Europe Society și restul am făcut pe Click Starter. Ideea Cd-ului este de incorpora piese care sunt larg cântate sau aproape pierdute din repertoriul violonistic. Beethoven - Ruienele Atenei este o muzică pe care el a scris-o la o comandă. Am încercat să găsesc dacă cineva l-a înregistrat în ultimii 50 de ani și nu am reușit să aflu dacă există vreo înregistrare. Johannes Brahms - Dans ungar nr. 17 iarăși, foarte rar cântat. Este un aranjament foarte frumos a lui Kreisler, la fel, Dansul slav, care este de altfel foarte cunoscut pentru orchestră, se cântă destul de des, dar aproape nimeni nu-l cântă la vioară. Și Hubay, compozitor și violonist ungur, și evident, George Enescu, care este mai puțin cunoscut în Anglia - am înregistrat Sonata a II-a de Enescu, aici.


Aceste lucrări mai puțin cântate, probabil că v-au determinat să alegeți și numele Trhillers.

Exact. Sunt niște piese fantastice care țin audiența de marginea scaunului, deci sună extraordinar de bine "thriller".


Unde a avut loc lansarea? A fost realizată cu prilejul unui recital?

Da, a fost un concert în Colegiul din Cambridge, în Trinity College Chappel. Este o capelă, practic, enorm de mare, foarte frumoasă și acolo New Europe Society au organizat pentru mine un concert de lansare, a fost foarte frumos. Și sper ca la anul să sper să lansez în Londra și poate și în Europa, personal, că altfel CD-ul este deja la Bogdan Văcărescu and Camp și în următoarea lună va fi lansat și pe Amazon și celelalte piese de desfacere, mai mari, de pe internet.


Interviu realizat de Alexandru Mija