Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Concert de Crăciun susținut de Corul de Copii Radio

Publicat: joi, 10 Decembrie 2015 , ora 14.38
Sâmbătă, 12 decembrie 2015, de la ora 19.00, ansamblul Radio România, sub bagheta dirijorului Voicu Popescu, vă invită la Sala Radio la un concert extraordinar de Crăciun. Unul dintre momentele speciale ale evenimentului va fi interpretarea suitei A Ceremony of Carols, semnată de compozitorul britanic Benjamin Britten. Lucrarea complexă reunește zece piese - cu acompaniament de harpă - și va fi interpretată pentru prima oară în totalitate în România. Evenimentul va fi ulterior transmis prin Uniunea Europeană de Radio și Televiziune - European Broadcasting Union (EBU), în cadrul unui important proiect media - Euroradio Special Day of Christmas Music - care va celebra Crăciunul prin 14 concerte propuse de radiodifuziuni publice, difuzate pentru milioane de ascultători. Despre concert, Voicu Popescu a declarat:


Sâmbătă veți concerta pe scena Sălii Radio. Este un ultim concert susținut pe această scenă la finalului unui an aniversar. Ce ați pregătit pentru publicul care va fi în Studioul Mihail Jora?

Ne-am gândit la un program bivalent, un program în două părți. Și, așa cum este și firesc, prima parte va fi dedicată colindului românesc - lucrări îndrăgite, cunoscute de public, așteptate, bineînțeles. Sunt lucrări pe care întotdeauna le ascultăm și le fredonăm cu drag în această perioadă. Este un program, să zicem așa, de largă așteptare și accepție și ne face plăcere să-l prezentăm pentru că el cuprinde atât piese de o anumită vivacitate, energie și virtuozitate, dar și piese de linie, piese lirice încărcate de sensibilitate și de ceea ce are în el specific colindul românesc - un anume duh, o anumită stare pe care numai colindul românesc parcă o are.

În partea a doua, ne-am gândit să aducem în fața publicului o lucrare care, practic, nu a fost cântată integral niciodată pe scena Radioului. Este vorba de "Ceremony of Carols" de Benjamin Britten. Ea a fost secvențial cântată în istoria Corului de Copii Radio, dar integral nu a fost abordată și, iată, a sosit momentul să o putem face cu ajutorul harpistei Iuliana Roșca, așa cum a cerut Britten. La acompanierea acestei lucrări, cea mai potrivită rămâne harpa și sperăm să aducă o notă cu totul aparte prezența acestui instrument. De altfel, la repetiții, trebuie să vă spun că a fost foarte multă așteptare din partea membrilor corului și au fost momente deosebit de frumoase în pregătirea acestui moment. Ca să întregim partea a doua, am decis ca începutul să-l facem cu două lucrări tot de un compozitor englez, John Rutter, compozitor contemporan, care scrie o muzică luminoasă, o muzică deschisă. Vom prezenta "Personent Hodie" și "Tomorrow shall be my dancing day", după care, bineînțeles, urmează Benjamin Britten.

Este un program, așa cum spuneam, cu două fațete - una clasică, lirică, frumoasă, deschisă, luminoasă și una cu un aspect puțin mai auster, pentru că atât textele, cât și muzica lui Britten sunt inspirate din poeme vechi și muzică medievală, înveșmântate într-un limbaj specific compozitorului britanic. Eu cred că aceste două fațete ale programului nostru se echilibrează și oferă publicului posibilitatea de a se bucura de frumusețea sărbătorilor și prin muzica pe care o propunem noi.


Concertul va fi ulterior transmis prin Uniunea Europeană de Radio și Televiziune în cadrul unui proiect, Euroradio Special Day of Christmas Music. Cum ați primit dumneavoastră această veste?

Sigur că atunci când am auzit, am privit cu o anume îngrijorare, încercând să vedem dacă timpul pe care-l avem la dispoziție este suficient pentru pregătirea unei astfel de transmisii și trebuie să recunosc că nu ne-a fost foarte ușor. Practic, timp de pregătire pentru acest eveniment nu am avut decât o lună de zile, pentru că am avut o toamnă bogată, așa cum poate s-a putut vedea și auzi - de la Festivalul Enescu, în care am avut trei prezențe, a urmat deplasarea la Munchen, tot sub egida UER, acea întâlnire a celor nouă finaliste în cadrul concursului "Let the Peoples Sing". Imediat după întoarcerea în țară, am avut o altă prezență, tot la Sala Radio, cu muzică religioasă, în cadrul Concursului național "Lăudați pre Domnul!" și, nu în ultimul rând, a fost importantă prezența noastră la sărbătorirea Corului Academic Radio, al treilea concert aniversar, moment în care noi am prezentat atât momente de a capella, cât și împreună cu Corul Academic Radio lucrări frumoase la care copiii au trebuit să aducă o notă aparte. Iată că din 11 noiembrie, practic, noi a trebuit să muncim la programul de colinde. Destul de puțin pentru un cor de copii, dar am făcut-o cu mult entuziasm și sperăm să fie un moment deosebit.

Aș vrea să fie publicul alături de noi pentru că în aceste momente, credem noi, corul parcă exprimă cel mai bine starea noastră de frumos pe care o simțim atunci când ne apropiem de sărbătorile Crăciunului și Anului Nou. Este perioada în care se ascultă cu mult drag și cu multă atenție glasul copiilor și glasul corurilor. Este momentul anului când toată lumea se îndreaptă spre acest gen de muzică și noi ne simțim datori să oferim publicului tot ce putem în materie de sensibilitate și de stare de frumos. Așa că nu trebuie ratate aceste întâlniri, oriunde sunt concerte corale trebuie să ne ducem cu sufletul deschis, pentru că este momentul cel mai frumos al anului din acest punct de vedere.

Veniți la Radio pentru că veți pleca mai senini și mai bogați!


Interviu realizat de Lucian Haralambie