Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Ziua Națională a României, sărbătorită la Sala Radio

Publicat: vineri, 27 Noiembrie 2015 , ora 11.47

Vineri, 27 noiembrie 2015, Orchestra Națională Radio invită publicul la Sala Radio la un concert dedicat Zilei Naționale a României, eveniment ce va reuni pe scenă patru artiști români sau născuți în țara noastră, care se bucură de o frumoasă carieră atât în România, cât și în străinătate.

La pupitru va sta Nicolae Moldoveanu - care a dirijat orchestre ca Filarmonica Regală din Liverpool, Orchestra Radio din Olanda sau orchestrele BBC - iar soliști vor fi violonistul Rafael Butaru - concertmaestru al orchestrei Operei Naționale București și al Orchestrei Române de Tineret, pianista Rebeca Omorida - care și-a construit o frumoasă carieră concertistică, mai ales în Marea Britanie - și violoncelistul Răzvan Suma, solist al Orchestrelor și Corurilor Radio, cunoscut publicului din întreaga țară grație turneelor sale naționale "Vă place Bach?", "Vă place Brahms?" și "Vă place tango?". Despre concert ne-a vorbit dirijorul serii, Nicolae Moldoveanu.


Reveniți pe scena Sălii Radio. Cum decurge colaborarea cu acești muzicieni?

Este o absolută plăcere să revin la Sala Radio cu Orchestra Națională Radio. Este pentru a doua oară, deci este o relație foarte nouă. Cu toate acestea, cred că simțământul de familiaritate - atât cel profesional, artistic, cât și cel social - este deja prezent. Rafael Butaru și Răzvan Suma au mai cântat împreună, Rebeca Omorida li se alătură acum. Ei au reușit în cel mai scurt timp să devină o echipă camerală pentru acest concert - Triplul de Paul Constantinescu.


Cum vedeți dumneavoastră această lucrare interpretată în acest concert, unul special, dedicat Zilei Naționale?

Paul Constantinescu se folosește de elementele bizantine specifice culturii noastre și le integrează în lucrarea sa. Însă, în același timp, combină stilul bizantin cu stilul de compoziție occidental, mai ales în ceea ce privește pasajele contrapunctice, care sunt foarte bine prezente în această lucrare.


Care este legătura dintre concertul lui Paul Constantinescu și celelalte două lucrări din program?

Cred că este o legătură foarte europeană, că în ziua de astăzi toți vrem să dovedim că am devenit o comunitate europeană din toate punctele de vedere - nu numai cel economic și politic, dar și cel cultural. Se începe cu o lucrare tipică repertoriului german, cu uvertura operei "Freischütz" de Carl Maria von Weber, care este considerat unul dintre primii compozitori germani care au abordat stilul romantic de operă. Ca atare, această operă prezintă caleidoscopic tot ceea ce se recunoaște a fi stilul german romantic. Deci, începem cu stilul vest-european, după care stilul est-european, bizantin, al nostru, iar după pauză este o combinație dintre două culturi. De ce? Piesa "Tablourile", bineînțeles, a fost scrisă de către Mussorgski în stilul slav, însă a fost instrumentată de Ravel în stilul francez. Mussorgski prezintă muzica tipică slavă romantică, dar Ravel se folosește de instrumentația franceză, asta însemnând de exemplu că se folosește de saxofon, care tocmai apăruse pe piață la jumătatea secolului XIX. Deci, este ca un fel de nucă - miezul este slav, dar coaja este franceză.


Am vorbit deja despre Ziua Națională a României, despre acest concert. Ce înseamnă pentru dumneavoastră ziua de 1 Decembrie?

Pentru mine, bineînțeles, înseamnă o mare onoare de avea această ocazie de a participa la această festivitate, dat fiind faptul că eu aparțin de artiștii care au plecat în străinătate înainte de Revoluție, pe vremea mea Ziua Națională era pe 23 August. Faptul că 1 Decembrie acum a devenit Ziua Națională, bineînțeles că este un eveniment foarte important din istoria României, care cu atât mai mult contează de a fi prezentat și reflectat și în activitățile culturale.

Vă invităm cu foarte mult drag să veniți și să ascultați live această orchestră minunată și acești soliști minunați, iar dacă nu aveți posibilitatea de data aceasta să fiți prezenți în Sala Radio vă rugăm să ascultați Radio România Cultural și Radio România Muzical. Audiție plăcută!

Interviu realizat de Lucian Haralambie