Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Martin Panteleev revine la pupitrul Orchestrei Naționale Radio

Publicat: vineri, 20 Noiembrie 2015 , ora 10.37

Orchestra Națională Radio invită publicul vineri, 20 noiembrie 2015, la un concert extraordinar, prilejuit de împlinirea a 100 de ani de la inaugurarea Catedralei Arhiepiscopale Armene din București. În cinstea acestui eveniment, în programul concertului propus figurează Concertul în re minor pentru vioară și orchestră al compozitorului de origine armeană Aram Haciaturian. Solist al serii va fi violonistul Gabriel Croitoru, iar la pupitrul ansamblului se va afla dirijorul Martin Panteleev - dirijor principal al Orchestrei Filarmonice din Sofia, dar și dirijor invitat al Orchestrei Filarmonice din Cape Town.

Despre revenirea la pupitrul Orchestrei Naționale Radio, Martin Panteleev a declarat:

În general mă bucură orice revenire în fața unui ansamblu pentru că încet-încet se creează o conexiune. Muzicienii ajung să cunoască modul meu de lucru, gesturile mele. Cu fiecare concert mă simt mai comfortabil și știu că putem ajunge la rezultate mai bune.


Deschideți programul din această seară cu o lucrare pe care o semnați. Care au fost sursele de inspirație pentru "Archetype"?

Lucrarea a fost comandată de Filarmonica Regală din Londra și a fost interpretată acolo pentru prima dată anul trecut. Am numit-o așa pentru că întotdeauna încerc să mă "găsesc" prin muzică. Sunt de părere că nu aparținem acestei lumi, acestor corpuri. Aparținem spațiului, lui Dumnezeu, fiecare în funcție de credința sa, iar aceste arhetipuri ale vremurilor trecute sunt imprimate în ceea ce suntem noi astăzi. Așa a apărut "Archetype" și de aceea poartă acest nume pentru că prin muzică încerc să descopăr originea noastră. Este o adevărată bucurie și sunt foarte recunoscător orchestrei că pot prezenta piesa la București. În partitură sunt foarte multe schimbări de ritm, măsuri de 7/8 sau 9/8, tipice pentru muzica bulgară, dar și cea românească... sunt în sângele nostru. Au înțeles-o foarte bine de la prima repetiție. E un amestec între umor și profunzine... o consider un dans al eternității. Se trage cumva din muzica tradițională bulgară dar este în același timp apropiată simțirii românești, astfel că muzicienii au reacționat foarte bine.

Prima parte a programului este, de fapt, o simbioză a emoțiilor. Urmează Concertul în re minor pentru vioară și orchestră de Haciaturian, o lucrare mai dramatică, mai întunecată. Se completează foarte bine cele două piese. După pauză avem o lumină incredibilă - Simfonia a VII-a de Beethoven - una dintre cele mai optimiste lucrări ale compozitorului, dar cu acea parte a doua lentă extrem de cunoscută, secțiune pe care dorim să o închinăm victimelor terorii din lume; primul exemplu este Parisul, dar și restul lumii care se confruntă cu astfel de tragedii.


Ați studiat vioara, dirijați și compuneți. Vă considerați un muzician complet?

Compoziția m-a ajutat foarte mult în cariera dirijorală și reciproca este valabilă - ca dirijor am învățat cum anume se scrie o partitură. Vioara o consider ca o mamă, pentru că prin acest instrument am început studiul muzicii. Vioara m-a apropiat de acești compozitori extraordinari. Am vrut să mă dezvolt, de aceea am ales această cale, dar sunt departe de a fi un muzician complet pentru că este un țel mult prea mare. Doar Dumnezeu este complet. Fac tot ceea ce este nevoie, dar meseria de dirijor reprezintă o cale lungă de urmat, o singură viață nu este de ajuns. Încă descopăr foarte multe lucruri și realizez în acealași timp câte mai sunt de făcut. E ca în viață, înveți în fiecare zi și cu toate astea realizezi că nu este suficient.

Cum spuneam, este o plăcere să revin și să leg de fiecare dată noi prietenii. Vă invit să ne bucurăm împreună de aceste trei lucrări: "Archetype" - este o onoare pentru mine că o pot prezenta -, concertul lui Haciaturian cu un solist extraordinar în persoana violonistului Gabriel Croitoru și simfonia lui Beethoven. Voi fi foarte bucuros dacă veți fi alături de noi.

Interviu realizat de Lucian Haralambie