Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Turneul 'Vioara lui Enescu la sate' - la final

Publicat: marți, 3 Noiembrie 2015 , ora 12.06

Cea de-a patra ediție a turneului "Vioara lui George Enescu la sate", organizat de Centrul Cultural Media Radio România, se încheie marți, 3 noiembrie 2015, în Studioul "Mihail Jora" din București. Despre ediția de anul acesta, dar și despre recitalul din această seară ne-a vorbit violonistul Gabriel Croitoru.


Cum a decurs această a patra ediție de turneu?

Cea de-a patra ediție a decurs foarte bine. Am început pentru prima dată în liceele bucureștene și am parcurs o săptămână de experiențe inedite în cinci licee din București - unele mai fructuoase, altele mai puțin… De fapt, una singură a fost, să zicem, mai puțin adecvată unei manifestări artistice, însă și acolo au existat persoane, tineri interesați de genul nostru muzical, care au spus că vor reveni.

În ceea ce privește experiența din țară, anul acesta am schimbat locațiile. Am cântat în mai multe locuri; am început în Ardeal, la Câmpia Turzii și la Viișoara, după care am concertat la Brașov, în Sala Patria, bineînțeles cu alt program. Am fost la Poiana Stampei, lângă Vatra Dornei și, în continuare, am avut toate celelalte patru manifestări la Slatina, Caracal, Izbiceni și Osica de Sus, unde am și încheiat periplul nostru de prin țară. Toate cu un ecou și un impact extraordinar; toată lumea a zis "domnilor, am auzit, am venit din curiozitate în urma promovărilor pe care le-am ascultat pe toate canalele media ale radioului și ne-a plăcut extrem de tare și vă rugăm să mai reveniți", așa că zic eu că e o experiență bună.


Ajungem și la manifestarea din această seară, ultima din cadrul turneului. Ce vor asculta cei care vor fi în Sala Radio?

La Sala Radio vom avea programul "serios" al Turneului "Vioara lui Enescu", respectiv Sonata a III-a de Grieg sau Sonata a II-a de Brahms și, după pauză, Cezar Franck - Sonata pentru vioară și pian.

Sper din tot sufletul să nu-mi fie luat în nume de rău faptul că lansez această invitație în contextul în care știm cu toții ce tragedie s-a întâmplat vineri, 30 octombrie, însă, cei care vor să-și aloce o oră și jumătate din timpul prețios al fiecăruia pentru a ne asculta fie în direct - în Sala Radio, fie în direct - pe canalele radio, cred eu că vor asculta cu drag și va fi o experiență plăcută pentru toată lumea. Îi invit din tot sufletul să ne asculte!


Recitalul susținut de violonistul Gabriel Croitoru și pianistul Horia Mihail poate fi ascultat pe frecvențele Radio România Muzical sau în streaming live pe site-ul romania-muzical.ro, de la ora 19.00.

Interviu realizat de Lucian Haralambie