Arhivă : Interviuri Înapoi

Interviu cu violonistul Ștefan Tarara

Publicat: marți, 27 Octombrie 2015 , ora 13.51
Festivalul Internațional "Clara Haskil" de la Sibiu continuă astăzi, 27 octombrie 2015 cu recitalul susținut de violonistul Ștefan Tarara și pianistul Mauro Lo Conte din Elveția. Discipol al lui Zakhar Bron de la Universitatea de Arte din Zürich, Ștefan Tarara a fost numit Muzicianul Anului, în 2008 și în 2010, de către revista muzicală germană Neue Musikzeitung. Tarara a câștigat de 27 de ori premiul I la concursuri naționale și internaționale prestigioase, dintre care amintim Concursul International "George Enescu", ediția 2014, Concursul Internațional de vioară "Boris Goldstein" din Berna în 2015, Concursurile Henryk Wieniawski și Concursul Karol Lipinski în 2005 și Concursul Internațional "Henry Marteau" în 2005. Alături de pianistul Mauro Lo Conte, Ștefan Tarara va interpreta în Sala Thalia din Sibiu Sonatele op.12 nr.1 în Re major de Ludwig van Beethoven, KV 305 nr.22 în La major de Wolfgang Amadeus Mozart și celebra Sonată în La major de Cesar Franck. Detalii despre acest recital, dar și despre alte proiecte ale muzicianului aflați dintr-un interviu cu violonistul Ștefan Tarara.


Cum ați primit invitația de a cânta în Festivalul "Clara Haskil"?

Am fost contactat de doamna Alina Azario și m-am bucurat mult de primirea acestei invitații. Voi cânta pentru prima dată cu minunatul pianist Mauro Le Conte și deja pot spune, după repetiții, că energia acestei colaborări scenice se simte.


Ce ne puteți spune despre programul ales?

Avem un program foarte divers, cu Sonate de Mozart, Beethoven și Franck, în final. Am dorit să abordăm lucrări reprezentative din istoria muzicii. Sunt foarte fericit și mândru să cântăm acest program, mai ales Sonata de Frank, o lucrare romantică incredibilă. Este o bucurie să o asculți și să o interpretezi.


Publicul din Rmânia vă cunoaște în primul rând prin prisma Concursului Internațional George Enescu, pe care l-ați câștigat anul trecut. Cum v-a influențat acest succes cariera?

A fost o mare realizare pentru mine, o trambulină, pentru că mi-a oferit oportunitatea de a avea mai multe concerte, de a deveni mai cunoscut. O experiență minunată, deoarece, deși aveam desigur angajamente și înainte, Concursul Enescu m-a ajutat să merg și mai departe.


Ce urmează după recitalul din Festivalul "Clara Haskil"?

O... foarte multe! Predau chiar în această perioadă la Interlaken, în Elveția, ca asistent al prof. Zakhar Bron , apoi mă voi întoarce în România în 2 săptămâni pentru a cânta Concertul de Korngold la Pitești și la Bacău. Iar înainte voi fi la Varșovia, unde interpretez Chausson cu orchestra. Dar am în program și multă muzică de cameră, în Elveția - "Moartea și Fata" de Schubert, Cvintete de Brahms și Dvorak. Am multe de făcut și sunt foarte bucuros de toate concertele următoare!


Interviu realizat de Andreea Chiselev