Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Speranța Rădulescu - despre simpozionul 'Etnomuzicologii intersectate: Franța - România'

Publicat: marți, 13 Octombrie 2015 , ora 14.14
În 13 octombrie 2015, la Muzeul Țăranului Român din București se desfășoară simpozionul 'Etnomuzicologii intersectate: Franța - România'. Printre persoanele care au făcut posibil acest eveniment se numără și etnomuzicologul Speranța Rădulescu. Domnia sa ne-a oferit detalii:

E vorba de o încercare de a aduna împreună etnomuzicologii francezi care s-au aplecat cu deosebire asupra muzicilor orale din România împreună cu cei români cu care au cooperat. Pretextul acestei reuniuni este lansarea traducerii unui volum realizat de unul dintre muzicologii francezi, Bernard Lortat Jakob, care se cheamă 'Indienii cântăreți - Urechea etnologului'. În aparență, cartea nu are nimic de-a face cu muzica românească, dar trebuie să vă spun că de fapt este o carte de ficțiune, care inventează un popor aflat undeva în Guatemala, n-are importanță unde și a cărui cultură tradițională seamănă cu cultura tuturor popoarelor și grupurilor etnice pe care le-a studiat domnul Bernard Lortat Jakob, inclusiv cu cea a poporului român.

Vom mai discuta la simpozion și despre apariția unor volume. E vorba de cinci cărți consistente apărute în Franța în ultimii 15 ani, și o serie de discuri de muzici tradiționale care au apărut cu mult înainte , în ani 1980, când Bernard Lortat Jakob și Jacques Bouet, care au făcut primele lor anchete etnomuzicologice în România, în condiții greu de descris. Asta se întâmpla în anii 1980, dar discurile sunt remarcabile. Unul se numește Balade fetes a Roumanie - Balade și sărbători în România și celălalt se referă la muzica românilor din Dobrogea. Discuri extrem de prețioase. Practic erau singurele discuri de muzică real tradițională care existau în acea vreme în vânzare, în Europa. Am încercat să aducem la Muzeul Țăranului câțiva din muzicienii cu care am lucrat. Așadar, am putut să reunim un taraf din Căstău, Hunedoara, un taraf din Soborul de Câmpie, asupra căruia muzicienii au făcut intense cercetări și am chemat și un grup, Fanfaragii din 10 Prăjini. Evenimentele de astăzi sunt destul de numeroase. În primul rând, avem o animație muzicală în curtea muzeului urmată de o discuție liberă a etnomuzicologilor , cărora mă alături și eu pentru că am lucrat foarte mult cu ei. Deci, o discuție liberă cu publicul, în cursul căreia vom prezenta imagini filmate, înregistrări audio, povești din experiențele noastre. Unele sunt amuzante, pentru că pe un teren se întâmplă și lucruri foarte amuzante care îți rămân în memorie și care de altfel, de foarte multe ori au și sens. Începând de la ora 19.00 urmează un concert cu tarafurile din Căsău - Hunedoara și Soborul de Câmpie - Cluj.


Interviu realizat de Radu Mihalache