Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. O nouă stagiune a Orchestrelor și Corurilor Radio

Publicat: miercuri, 23 Septembrie 2015 , ora 12.26

Orchestrele și Corurile Radio se pregătesc pentru noua stagiune. Despre manifestările din perioada octombrie-decembrie 2015 ne-a vorbit Oltea Șerban Pârâu, directorul Centrului Cultural Media Radio România:


Iată, de-abia s-au stins ecourile Festivalului Enescu și ne apropiem de deschiderea noii stagiuni la Sala Radio. Întotdeauna este o provocare să inventezi ceva care să atragă atenția - după Festivalul Enescu nu este ușor - dar, am făcut o opțiune, credem noi, interesantă pentru toamna anului 2015.

Vom deschide vineri, 2 octombrie, cu un recital a capella al grupului Blue Noise, avându-l ca invitat special pe solistul concertist al Orchestrelor și Corurilor Radio - violoncelistul Răzvan Suma. Mai multe detalii veți afla cu siguranță dacă veți asculta acest concert sau dacă veți fi curioși să veniți chiar în sala de concert. Cu siguranță, va fi un recital cu totul special!

Prima săptămână completă a lunii octombrie, pe 7 și pe 9 - Orchestra de Cameră și Orchestra Națională, cu stagiunile obișnuite, de miercuri și de vineri, de la Sala Radio. Orchestra de Cameră vine cu o propunere deosebită, și anume cu un concert de tangou simfonic, avându-i în prim-plan pe Analia Selis și Mariano Castro, sub bagheta lui Radu Popa. Vineri, pe 9, Orchestra Națională Radio deschide stagiunea cu un concert care încearcă să marcheze două aspecte. Pe de-o parte este debutul la Sala Radio al violoncelistului Valentin Răduțiu - un tânăr violoncelist de mare perspectivă din pleiada de tineri violonceliști pe care-i are România la această oră - care va cânta Variațiunile Rococo de Ceaikovski, iar în partea a doua - Simfonia I de Mahler. O să întrebați, de ce Simfonia I de Mahler? Tocmai pentru că s-a cântat foarte mult în ultimul timp. Am ascultat-o cu Orchestra Română de Tineret, am ascultat-o cu Orchestra Simfonică din San Francisco… de ce să nu vedem de ce este în stare una dintre cele mai importante orchestre ale țării - eu îndrăznesc să spun, cea mai valoroasă la ora actuală, dar să nu spunem că ne lăudăm proprii copii.

Până în decembrie se mai întâmplă multe. Revine Valentin Gheorghiu, de data aceasta cu dorința de a face Integrala triourilor cu vioară, violoncel și pian de Beethoven, alături de Gabriel Croitoru și Marin Cazacu. Sunt convinsă că vom avea și aici săli pline. Reapar mulți soliști tineri, lansați sau consacrați peste hotare, dirijorii pe care i-ați mai văzut la Sala Radio.

Recomandăm în mod deosebit, pe 13 noiembrie, Rosenkavalier în concert. Este vorba despre un film mut ilustrat cu muzica Rosenkavalier, un film de la începutul secolului XX, care va fi proiectat, iar muzica se va cânta live, așa cum se întâmpla pe vremea respectivă. Este o ocazie pentru publicul de la București de a asculta această încântătoare suită din Rosenkavalier. Reapar soliștii noștri concertiști - Horia Mihail, Alexandru Tomescu, Răzvan Suma, Gabriel Croitoru, Cristina Anghelescu, Dana Borșan - în diferite lucrări celebre ale literaturii clasico-romantice.

La final de an pregătim un proiect pe care Radioul îl menține de câțiva ani - Cele trei dive. Nu vă dezvălui încă cine va fi pe afiș, păstrăm puțin suspansul. Sunt multe alte surprize! Cei care și-au luat abonamente deja au dovedit că sunt interesați de ceea ce le propunem și de ideea de a veni constant la Sala Radio. Suntem convinși că și cei care vor căuta să ia bilete la diferite concerte, vor remarca dorința noastră de a face ceva special, de a păstra atenția cât mai sus publicului care vine la Sala Radio, chiar după un Festival Enescu atât de dens și cu o agendă la un nivel atât de înalt.

Sunt convinsă că nimeni nu va fi dezamăgit dacă va veni la Sala Radio, la concertele de stagiune. De fiecare dată, vor pleca mai bogați acasă.