Arhivă : Interviuri Înapoi

Interviu cu Beke Istvan Ferenc, director al Festivalului Harmonia Cordis

Publicat: luni, 10 August 2015 , ora 13.57

În perioada 10-15 august 2015 se desfășoară la Târgu Mureș ediția a X-a a Festivalului Harmonia Cordis. Mai multe informații aflăm de la directorul festivalului, chitaristul Beke Istvan Ferenc.


Care sunt punctele cele mai importante ale acestei ediții?

Anul ăsta am încercat să realizăm un program foarte diversificat - de la muzică renascentistă până la muzică contemporană chiar. Anul acesta o să avem un concert foarte interesant, rock simfonic - o trupă de rock din Ungaria o să cânte cu o orchestră simfonică. Pe lângă asta, invitatul de seamă al festivalului va fi Al di Meola.


Ce alți artiști și ansambluri vor evolua în cadrul festivalului?

Avem invitați din zece țări. O să avem concerte de lăută, chitară solo, chitară duo, chitară trio. O să avem altă formație de muzică de cameră. O să avem concert de jazz și, cum am amintit, și concertul simfonic, dar acolo, în prima parte a concertului, o să fie și un concert de chitară clasică.


În cadrul acestui festival se desfășoară totodată și cursuri. Câți cursanți participă anul acesta?

În jur de 50 de cursanți avem; din Ungaria au venit mai mulți și aproape din fiecare oraș din România unde se desfășoară chitară clasică.


Cum a apărut ideea înființării acestui festival ajuns, iată, la cea de-a X-a ediție?

Când am început studiile de doctorat la Academia de Muzică, atunci mi-a venit ideea. Înainte am studiat în Ungaria și în Germania și vroiam să chem profesorii din străinătate și profesorii mei cu care lucram aici, în România, la Academia de Muzică "Gheorghe Dima" din Cluj. De aici a pornit ideea. Și, când am început să organizăm evenimentul, mi-am dat seama că deja avem invitați din patru-cinci țări. Și-atunci ne-am decis să organizăm un festival internațional.

Interviu realizat de Alexandru Mija