Arhivă : Interviuri Înapoi

Interviu cu Anton Niculescu, directorul Festivalului 'Marile serate muzicale ale Bucureștiului'

Publicat: joi, 9 Iulie 2015 , ora 15.31
În perioada 9-12 iulie 2015, la Teatrul Odeon va avea loc prima ediție a Festivalului Internațional "Marile serate muzicale ale Bucureștiului". Evenimentul se adreseazã iubitorilor de muzică clasică și reunește nume sonore de de pe întreg mapamondul. Mai multe am aflat de la violoncelistul Anton Niculescu, directorul festivalului.


Astăzi începe prima ediție a Marilor serate muzicale ale Bucureștiului. Ce-și propune acest proiect să aducă publicului?

În primul rând își propune să aducă muzică foarte, foarte bună - lucrări destul de rare, cântate în toată lumea - și interpreți de mare, mare valoare din multe țări ale Europei, dar și din Japonia. Pot să-i amintesc pe Bruno Canino - marele pianist - camerist, Vladimir Mendelssohn - violist, plecat din România și care locuiește în Olanda, cu care eu am fost coleg și la Filarmonică, și la Conservator și facem foarte multe concerte împreună, Takashi Shimizu - unul dintre marii violoniști contemporani, unul dintre ultimii elevi ai lui Jascha Haifetz, Michel Bourdoncle - francez studiat la Moscova, Luiza Sello - flautistă italiană, care de curând a cântat și la Carnegie Hall, Dominique De Williencourt - violoncelist francez, Mario Hossen - un excepțional violonist, paganinist pot spune, și chiar o să cânte Paganini în cadrul festivalului. Tetsuro Miyoshi - șef de partidă la contrabas la Orchestra Simfonică din Osaka și, nu mai puțin, Andrei Licareț - tânărul nostru coleg, care a luat un avânt extraordinar în ultimul timp, Maria Movileanu - șef de partidă la violă la Filarmonica George Enescu și Horia Văcărescu - un tânăr stabilit de mulți ani în Anglia, un violonist extraordinar. Va prezenta regizorul Cristian Mihăilescu, care va fi și moderatorul seratelor.


Ce vom putea asculta în această seară?

Astăzi va fi o Nocturnă care face parte din Cvartetul nr.2 de Borodin, Sonata pentru flaut și pian de Bohuslav Martinu, Sonata nr.1 pentru vioară și pian de Brahms și, după pauză, Schubert - Cvintetul Păstrăvul.


La final, o invitație adresată publicului?

Cu mare plăcere invit publicul bucureștean, cu toată căldura care va fi... Va fi și căldură pe scenă și o vom transmite, o vom îmbina, poate ne vom răcori în felul acesta… Cu aplombul cu care toată lumea a venit să facă muzică ne vom simți bine în aceste fierbinți zile de vară.

Interviu realizat de Radu Mihalache