Arhivă : Interviuri Înapoi

Ziua Națională a Italiei sărbătorită prin muzică

Publicat: marți, 2 Iunie 2015 , ora 11.47

Ziua Națională a Italiei, sărbătorită în 2 iunie, este din nou celebrată prin muzică. Violonistul Alexandru Tomescu și clavecinistul Andrea Coen vor susține miercuri, 3 iunie 2015, un concert care va marca acest eveniment. Despre manifestarea din Sala Mare a Ateneului Român ne-a oferit detalii Diego Brasioli, ambasadorul Italiei la București.


Sărbătoriți pentru a doua oară Ziua Națională a Italiei printr-un concert organizat la Ateneul Român. De ce ați optat pentru o astfel de manifestare?

Muzica este limbajul universal al omenirii. Fiecare dintre noi înțelegem ce transmite ea, pentru că reușește să spargă barierele lingvistice. Ne-am dorit să celebrăm relațiile dintre România și Italia, astfel că am invitat câte un muzician care să reprezinte fiecare stat - Alexandru Tomescu, respectiv Andrea Coen.


Este pentru a doua oară când Alexandru Tomescu participă, pe scenă, la această sărbătoare. De ce ați reînnoit această invitație?

Alexandru Tomescu este un artist tânăr, foarte iubit de publicul român. Cântă, așa cum știți, pe un instrument extraordinar - Vioara Stradivarius Elder Voicu, realizată la Cremona de Antonio Stradivari în 1702 - o adevărată comoară. Apreciem faptul că Alexandru reușește de fiecare dată să aducă publicul tânăr la sala de concerte, propunând cu fiecare ocazie ceva nou. Anul acesta el va colabora, așa cum spuneam, cu Andrea Coen, unul dintre cei mai talentați claveciniști ai generației sale, care până în prezent are trecute în C.V.-ul său apariții în fața unora dintre cele mai importante ansambluri dedicate muzicii baroce. Ne-am dorit să creăm o prietenie artistică româno-italiană. Se întâlnesc pentru prima dată, dar sper ca acesta să fie doar începutul colaborării lor.

Invităm publicul român la acest concert pentru că vorbim de un program special alcătuit din lucrări semnate de Johann Sebastian Bach, printre care și o transcripție rar interpretată a unui concert pentru vioară în versiune pentru vioară și clavecin. De asemenea, în program regăsim și opusuri ale compozitorilor italieni care l-au inspirat pe Bach - Girolamo Frescobaldi și Arcangelo Corelli; lucrări superbe, de secol XVII, rar incluse în repertoriul interpreților. Sunt sigur că publicul va aprecia acest concert găzduit de Sala Mare a Ateneului Român, una dintre cele mai potrivite pentru o astfel de muzică. Este o sală impresionantă cu o acustică perfectă.

Interviu realizat de Lucian Haralambie