Arhivă : Interviuri Înapoi

Mihai Ștefănescu despre Festivalul Internațional 'Tinere Talente' 2015

Publicat: joi, 21 Mai 2015 , ora 9.09

În perioada 17-20 mai 2015, la Râmnicu Vâlcea s-a desfășurat cea de-a 36-a ediție a Festivalului Internațional "Tinere Talente", un prilej de a asculta interpreți în devenire din principalele centre muzicale ale țării - Cluj, Iași, București -, dar și din SUA sau din Italia.

Mai multe detalii despre acest fenomen cultural, care se înscrie deja în tradiția locului, ne oferă dl. Mihail Ștefănescu, director artistic și sufletul festivalului devenit o emblemă a Filarmonicii "Ion Dumitrescu".

Cum a început festivalul "Tinere Talente"?

 În 1977, inimoasa profesoară de pian Irina Șațchi, alături de criticii muzicali ai vremii, Alfred Hoffman, Vasile Donose, Smaranda Oțeanu, au pus bazele acestui festival care s-a dorit și chiar a devenit o rampă de lansare pentru tinerii interpreți. Pe scena festivalului, de-a lungul timpului, au trecut nume foarte mari din panoplia interpretativă a muzicii românești, violoniștii Gabriel și Florin Croitoru, Mihaela Martin, Alexandru Tomescu, pianiștii Mihai Ungureanu, Viniciu Moroianu și mulți alții… Cu timpul, conducerea muzicală a fost preluată de distinsa și regretata Rodica Sava iar de cinci ediții, Filarmonica "Ion Dumitrescu" a preluat organizarea concertelor sub îndrumarea mea, ca director artistic. Festivalul a rezistat în timp pentru că am adus tineri care mai târziu au devenit certitudini naționale și internaționale.

Cum selectați acești tineri talentați? Care este procesul prin care ei ajung aici?

Îi selecționăm în funcție de competițiile la care au participat și pe care le-au câștiga,t dar și la sfatul profesorilor lor. Foarte importante sunt, în acest sens, pentru români, concursurile "Lira de aur" de la Suceava și "Remember Enescu" de la București, noi ne-am orientat spre vârfurile acestor concursuri.

Am văzut că îi iubiți foarte mult pe tinerii care ajung aici, îi ajutați foarte mult, sunteți ca un fel de părinte spiritual pentru ei, pentru destinul lor viitor. Dar mă gândesc că întâmpinați și greutăți cu organizarea.. Cum vă descurcați de fapt?

Acest festival este susținut de Filarmonica "Ion Dumitrescu", dar fără sprijinul Consiliului Local și al Primăriei Municipiului Râmnicu Vâlcea nu ar putea fi realizat. Mi-a plăcut într-adevăr să devin un promotor al tinerilor, chiar și orchestra noastră este foarte tânără, am adus în orchestră instrumentiști încă de pe băncile Liceului de artă din Râmnicu Vâlcea sau de la Universitățile de muzică și le-am dat credit, le-am dat posibilitatea să participe la stagiunile noastre de concerte. Am invitat și dirijori foarte tineri care aduc elemente noi, pline de prospețime în fenomenul interpretativ. Am ajuns acum la cea de-a 20-a stagiune și ne-am bazat întotdeauna pe acest segment al tinerilor.

D-voastră conduceți și corul Filarmonicii "Ion Dumitrescu", alături de care ați realizat concerte deosebit de frumoase…

 Filarmonica noastră este concepută pe două secțiuni, Orchestră Simfonică și Corul Academic "Euphonia". Trebuie să vă spun că acest cor a pus bazele înființării Filarmonicii, acum 20 de ani, a activat de la primele concerte. Este un cor fondat de mine în 1981, cu foarte multe premii de-a lungul anilor și care din 1995, a devenit parte integrantă a Filarmonicii "Ion Dumitrescu".

Interviu realizat de Laura Ana Mânzat