Arhivă : Interviuri Înapoi

Interviu cu violonistul Gabriel Croitoru - al treilea recital al integralei Beethoven

Publicat: luni, 20 Aprilie 2015 , ora 10.45

Doi dintre cei mai apreciați muzicieni români - pianistul Valentin Gheorghiu și violonistul Gabriel Croitoru - își dau, pentru a treia oară, întâlnire cu... Beethoven la Sala Radio!

După primele două recitaluri ca parte a Integralei sonatelor pentru pian și vioară semnate de Ludwig van Beethoven, publicul este invitat luni, 20 aprilie 2015, de la ora 19:00 să audieze următoarea serie de lucrări, în interpretarea celor doi artiști. Dintre cele 10 sonate create de marele compozitor, de această dată veți asculta Sonata nr. 4 în la minor, Sonata nr. 6 în La major și Sonata nr. 10 în Sol major. Despre recital ne-a vorbit violonoistul Gabriel Croitoru:


Care e constanta acestei colaborări cu Valentin Gheorghiu?

Eu cred că, în primul rând, prietenia pe care o nutrim unul față de celălalt. Ne înțelegem și în afara scenei la fel de bine și cred că această latură se reflectă și în cântat. Practic, ne apropiem de finalul acestui periplu beethovenian; suntem la cel de-al treilea recital - unde vom cânta sonatele a patra, a șasea și a zecea - și, până la închiderea stagiunii, vom avea un ultim recital în care vom prezenta Sonata Kreutzer împreună cu celebrul trio "Arhiducele" în compania lui Marin Cazacu la violoncel.

Cum diferă aceste trei sonate de tot ce a ascultat publicul în această integrală până acum?

Fiecare sonată este o entitate aparte, fiecare are caracteristici proprii și melodicitate ascunsă și, nu numai ascunsă, e și la vedere de foarte multe ori. Beethoven este un maestru al îmbinării muzicalității cu așa-zisele pasaje de tehnică. Practic nu este vorba despre niște pasaje de tehnică, ci, pur și simplu, muzică ascunsă în toate părțile și în toate felurile posibile. A fost un geniu acest compozitor și de aceea am și hotărât să-l prezentăm în integrala sonatelor pentru pian și vioară.

Mă bucur ca de fiecare dată să urc pe scenă, indiferent că e vorba despre scena Radioului sau oricare altă scenă din România sau din altă parte, alături de maestrul și prietenul meu, Valentin Gheorghiu. Sper că publicul recepționează bine aceste recitaluri ale noastre, pe care le dorim continuate și în anii care vin. Dumnezeu să-l țină cât mai mult pe scenele noastre!

Interviu realizat de Lucian Haralambie