Arhivă : Interviuri Înapoi

Luiza Borac - recital la Hamburg

Publicat: luni, 16 Martie 2015 , ora 11.32

Pianista Luiza Borac va susține vineri, 20 martie 2015, cel de-al doilea recital la Hamburg din seria dedicată promovării celui mai recent compact disc ce îi poartă semnătura - Chants Nostalgiques. Despre acest recital, Luiza Borac a declarat:


Una dintre cele mai impunătoare sonate din literatura de specialitate semnată de Franz Schubert și lieduri ale aceluiași compozitor în transcripții de Franz Liszt. De ce ați ales aceste lucrări pentru recitalul de vineri, susținut la Hamburg?

Este pentru a doua oară când am privilegiul de a prezenta discul Chants Nostalgiques în Hamburg. În ianuarie am fost acolo ca oaspete al sălii de concert Steinway, în sala Horowitz și mă bucur foarte mult că pot să prezint pentru a doua oară lucrări de pe discul Chants Nostalgiques. De data aceasta sunt pe o altă scenă, este o instituție de cultură dedicată mai mult serilor literare și manifestărilor cu caracter mai puțin de muzică și mai mult de teatru. Am apărut acolo în urmă cu câțiva ani, în compania unor cunoscuți actori germani. Unul dintre ei, Frank Arnold, este câștigătorul cel mai recent al Premiului pentru cel mai bun interpret al unei cărți audio de la marele concurs de la Koln. Am apărut acolo într-un program foarte frumos dedicat caracterului lui Don Juan, iar organizatorii m-au invitat cu un program solistic și mi-au lăsat alegerea repertoriului, cu dorința de a prezenta și acolo discul Chants Nostalgiques. Am alăturat această lucrare, cum bine ați spus, este cea mai complexă, cea mai impunătoare din creația schubertiană. Este o lucrare cu care am petrecut mulți ani în studiu, dar nu am considerat că este momentul să o cânt în public până acum. Se pare că alăturarea cu programul discului Chants Nostalgiques este foarte potrivită. După cum știm, Franz Schubert a avut o existență extrem de scurtă; cred că geniul său, viața sa, se poate pe o anumită dimensiune asemăna cu cea a lui Dinu Lipatti, care s-a stins la numai 33 de ani. Franz Schubert a trăit numai 31 de ani, însă a compus enorm, a compus aproape 1000 de opusuri, iar dintre acestea aproape 600 sunt dedicate vocii, sunt lieduri - el a revoluționat acest gen. Am avut fericirea să pot include multe dintre aceste lieduri în transcripția lui Franz Liszt pe discul Chants Nostalgiques și cred că există o legătură foarte intensă între creația sa de lied și creația sa pentru pian. Pianul era pentru Franz Schubert instrumentul principal în abordarea compozițiilor.

Revenind la Sonata în Si bemol major, prezintă o înaltă dificultate pentru cel care se apropie de această lucrare. Eu mărturisesc că numai după ce am studiat intens ciclurile de lieduri schubertiene "Frumoasa morăriță" și "Călătorie de iarnă" la clasa maestrului Ion Buzea - revin cu discul Chants Nostalgiques pe care este reprezentat acest fenomenal tenor al nostru - numai după ce am abordat aceste cicluri de lieduri am simțit că mă pot apropia și de această lucrare pentru pian, Sonata în Si bemol major de Franz Schubert.


Discul Chants Nostalgiques s-a bucurat de succes, fiind apreciat de publicul larg și critici deopotrivă. Ce urmează din punct de vedere al lansărilor discografice pentru dumneavoastră după Chants Nostalgiques?

Sunt multe idei, multe propuneri. După cum știți, fiecare această realizare este produsul unui proces intens de abordare a unui anumit repertoriu, de a simți că, într-adevăr, ai ceva să spui… pentru a înregistra repertorii care o mare parte dintre ele a fost deja abordată de marii pianiști ai deceniilor trecute. De aceea, sper să continui această serie de înregistrări cu idei la fel de frumoase, care au fost până acum susținute de echipa de înregistrări într-un mod atât de frumos.


Tot de Chants Nostalgiques se leagă și cea mai recentă prezență pe o scenă din România. Când veți concerta din nou acasă?

Și aici sunt tot idei și propuneri, dar sper să revin cât mai curând. A fost, într-adevăr, o seară deosebită la Ateneul Român. M-am bucurat că am putut să lansez acest disc pe una dintre cele mai frumoase scene din lume, una dintre cele mai frumoase săli de concert și, în primul rând, o scenă istorică pe care au apărut mari personalități muzicale - George Enescu, Sergiu Celibidache, Constantin Silvestri. Am fost foarte onorată să prezint discul exact în acest loc în care muzica a avut cea mai frumoasă scenă. Cred că acest gen de programe pot continua și mă bucur foarte mult pentru o revedere cât mai curând.

Interviu realizat de Lucian Haralambie