Arhivă : Interviuri Înapoi

Cătălin Milea este solistul Big Band-ului Radio

Publicat: joi, 19 Februarie 2015 , ora 12.41

În luna februarie, se reiau la Sala Radio concertele Big Band-ului Radio, din cadrul seriei "Jazz pe românește", evenimente dirijate de Ionel Tudor și moderate de Florian Lungu și care se bucură de un real succes, mai ales în rândul publicului tânăr, iubitor al genului. Joi, 19 februarie, de la ora 19:00, primul eveniment de acest gen al anului 2015 va fi unul special, grație invitatului serii. Stabilit în Olanda, saxofonistul Cătălin Milea - unul dintre cei mai activi și mai apreciați muzicieni de jazz ai generației sale, artist aplaudat atât pentru ipostaza sa de interpret, cât și pentru cea de compozitor - evoluează la Sala Radio, într-un concert în care vor alterna momente solistice și de orchestră, sub semnul improvizației, al compoziției și al aranjamentelor proprii. Despre colaborarea cu Big Band-ul Radio, saxofonistul Cătălin Milea a declarat:


Am mai colaborat în trecut cu Big Band-ul Radio. Cred că acum aproape zece ani eram un colaborator foarte solicitat al Big Band-ului. Pot spune că m-am format și alături de acești muzicieni. În 2013 am mai avut o colaborate cu Big Band-ul, în calitate de invitat al emisiunii "Jazz pe românește". Practic nu este o premieră colaborarea cu acest ansamblu; ne cunoaștem de foarte mult timp. Și eu și muzicienii din Big Band, împreună cu Ionel Tudor, suntem ca o familie.


În concertul din această seară vor fi interpretate lucrări pe care le semnați. Care sunt sursele de inspirație?

Sursele de inspirație sunt momente din viața mea în care am simțit anumite lucruri și am încercat să le transpun în muzică. E un lucru pe care l-am învățat și eu, de-a lungul timpului, atunci când m-am întâlnit cu alți muzicieni din New York sau din alte orașe mari în care se cântă jazz și care, cumva, m-au inspirat la modul că am întâlnit ideea aceasta de a încerca să transpui în muzică un moment care te-a marcat. Momentul acela poate fi ceva intens și atunci, dacă îți pui gândurile într-o formă muzicală sau alta, poți fi creativ. Și te poți lega chiar de lucrurile negative din viața ta sau de cele pozitive. Pentru mine lucrurile astea au fost ca o sursă de inspirație. Un lucru foarte pozitiv care m-a inspirat și am și scris o piesă pe care o vom cânta diseară este Vals pentru Sophie, care este dedicată fiicei primului trompetist al Big Band-ului, Sebastian Burneci. Am simțit să fac lucrul acesta într-un anumit moment, atunci când ea s-a născut și am văzut-o când era foarte mică și a fost atât de intens, încât am scris o piesă așa, cu gândurile astea… cu sentimentele astea. O altă piesă pe care am scris-o referitoare la un moment din viața mea este o piesă care se cheamă "My cousin, Dracula" și care, deși titlul e așa curios are și o explicație. Venind din România și cunoscând tot felul de muzicieni, m-am lovit de foarte multe ori de cam aceeași întrebare - "Dom'le, da' Dracula ăsta există? Știu Transilvania, Dracula... la voi în țară… Munții Carpați…" De atât de multe ori mi s-a pus întrebarea asta, încât am scris piesa asta și i-am dat titlul "My cousin, Dracula", ca răspuns la toate stereotipiile astea vizavi de anumite obiceiuri la noi. Cam toate piesele pe care le vom cânta pornesc din anumite momente de inspirație. M-au inspirat niște artiști, m-au inspirat niște concerte pe care le-am văzut și am încercat să creez ceva cu sentimentele pe care le-am avut.

Dacă doriți să cunoașteți câte ceva despre noua generație a jazz-ului românesc - și cred că acum, în acești ani se formează o nouă generație de jazz-mani români - veniți diseară la concert. E un proiect inedit din punctul meu de vedere pentru că m-a solicitat ca performer, compozitor și aranjor. Sunt niște lucruri pe care nu le-ați mai auzit și cred că o să aveți o experiență foarte bogată, pentru că am pregătit foarte multe momente diferite. O să ascultați un Big Band Radio așa cum nu ați mai auzit, pentru că ei cântă acum lucruri noi, scrise de mine, și sunt niște sonorități diferite față de ce au ei acum în repertoriul obișnuit. Vă recomand concertul acesta cu căldură și pentru că e vorba de compozițiile mele, dar în interpretarea Big Band-ului ele vor suna foarte, foarte bine. Ei sunt niște profesioniști!

Interviu realizat de Lucian Haralambie