Arhivă : Interviuri Înapoi

Ștefan Cazacu în recital pe scena Sălii Mici a Ateneului Român

Publicat: marți, 10 Februarie 2015 , ora 12.10

Ca în fiecare seară de marți, în 10 februarie 2015, în Sala Mică a Ateneului Român puteți urmări un recital inclus în cadrul binecunoscutei "Stagiuni de marți seara". De această dată, în fața publicului se vor afla violoncelistul Ștefan Cazacu și pianistul Daniel Dascălu, alături de violonistul Caius Hiticaș, în calitate de invitat. Despre prezența pe această scenă, Ștefan Cazacu a declarat:

Cei doi muzicieni cu care voi interpreta astăzi sunt Daniel Dascălu și Caius Hiticaș. Sunt foarte bun prieten cu ei și i-am rugat în urmă cu câteva luni să evoluăm pe scena Ateneului. Ca să ai o relație bună cu un instrumentist trebuie să fii înainte prieten cu el și să vă înțelegeți bine în afara muzicii.

Programul a fost ales în urmă cu trei luni. Am plecat la Viena și profesorul Reinhard Latzko, la care și activez în prezent, mi-a spus "tu vei face acum Prokofiev, sonata". Nu o știam, pentru că în România nu am avut plăcerea să o ascult. După ce am terminat cu sonata, tot dumnealui mi-a dat și Messiaen. Această piesă face parte dintr-un complex de piese și este singura parte a violoncelului destul de intimă, dureroasă... m-a fascinat. Mi-a plăcut atât de tare ideea și am vrut să cânt Sonata de Prokofiev și Messiaen pe scena Ateneului. Mi-am adus aminte de prietenii mei buni și le-am propus să facem un trio. De asemenea, și Trio-ul de Șostakovici a fost prima noastră lucrare împreună. Eu cu Daniel Dascălu am mai cântat înainte la București, dar la Viena, când l-am cunoscut și pe Caius Hiticaș, i-am propus să facem Trio-ul de Șostakovici… deci, cam toate lucrările sunt în primă audiție. Mi-a plăcut foarte mult ideea, de aceea colaborăm în seara aceasta. Suntem un trio foarte tânăr, de-abia inițiat în luna octombrie, și consider eu, un proiect foarte bun, unul care chiar mi-ar plăcea să dureze mult și bine. Piesele pe care le vom interpreta nu prea sunt cântate în România; nu știu de ce, dar tocmai de aceea am ales acest program, ca să prezentăm și altceva publicului românesc.


În ultima perioadă ai evoluat și pe scenele din țară ca solist, dar cât de important e să activezi într-o astfel de formulă, camerală?

Foarte important. Orice concert trebuie tratat ca un concert incredibil de bun, trebuie să-i placă publicului în primul rând și, nu în ultimul rând, să nu uităm, ca artist trebuie să creezi o atmosferă demnă.


Ce urmează pentru tine, fie că vorbim de activitatea în această formulă de trio, fie că vorbim ca solist, după recitalul din această seară?

Urmează un proiect cu orchestra, desfășurat în București, iar după aceea am să mă întorc la Viena și am să-mi termin semestrul al doilea, bineînțeles începând alt program cu trio-ul și alt program pentru mine.


Interviu realizat de Lucian Haralambie