Arhivă : Interviuri Înapoi

Interviu cu Bernd Hoffman - Redactor șef al postului WDR3 - Jazz

Publicat: vineri, 30 Ianuarie 2015 , ora 14.03
În 30 ianuarie 2015, Radiodifuziunea vest-germană organizează Festivitatea de premiere și concertul câștigătorilor Premiilor pentru Jazz - ediția 2015, eveniment înscris în programul Festivalului WDR3. Ne mândrim de a avea un român printre laureați, pentru că saxofonistul, clarinetistul și compozitorul Nicolas Simion, muzician stabilit la Köln din 1998, va primi premiul secțiunii Improvizație. Detalii despre concurs de-a oferit într-un interviu Dr. Bernd Hoffman - Redactor șef al postului WDR3 - Jazz, inițiator al competiției și președinte al juriului:


Cum se defășoară în acest an Premiile oferite de postul de jazz al Radiodifuziunii vest-germane?

Concursul are patru categorii și se află la cea de-a XI-a ediție. Acordăm Premii pentru Compoziție, Improvizație, Tinere Talente și un Premiu pentru întreaga activitate - acordat în acest an colegului nostru jurnalist, Michael Rüsenberg. La secțiunea Compoziție, concurenții au scris pentru big-band, iar lucrarea câștigătoare va fi interpretată de ansamblul WDR - big-band-ul nostru internațional.

La secțiunea Improvizație câștigătorul Premiului WDR este în acest an Nicolas Simion.


De ce l-a ales juriul pe acest muzician?

Pentru că este cel mai bun!


Ne puteți detalia procesul și desfășurarea Premiilor WDR-Jazz?

Nicolas Simion ne-a trimis diferite materiale, de altfel am primit pentru întregul concurs multe înscrieri de la circa 100 de muzicieni. Juriul a avut mai mulți membri - Managerul big-band-ului, WDR - Lucas Schmid, apoi un coleg cu multă experiență în radio - Karsten Mützelfeldt și Waldo Riedl, cel care conduce clubul de jazz Domicil din Dortmund.

Trebuie să spun că Premiile WDR sunt parte a amplului Festival WDR3 Jazz, desfășurat anul acesta pe parcursul a patru zile la Dortmund. Festivalul are loc în fiecare an într-un alt oraș din landul german Renania de Nord - Westfalia și include Premiul pentru Improvizație despre care am vorbit deja - pentru care s-au înscris circa 40 de muzicieni.


Ce ne puteți spune despre concertul câștigătorilor?

Va fi o seară întreagă dedicată acestora, în finalul căreia big-bandul WDR va interpreta lucrarea care a câștigat secțiunea Compoziție. Începem cu secțiunea Tinere Talente - în acest caz big-band-ul unei școli de muzică dintr-un mic oraș de lângă Köln, apoi finalul primei părți îi aparține lui Nicolas Simion, care, alături de un grup de muzicieni, va improviza în fața publicului.


Interviu realizat de Andreea Chiselev